Átlátszó: Az Igazi Csíki Sör tulajdonosa felerészben egy holland cég

2015. július 21. 11:47
Az Átlátszó Erdély szerint nem teljesen állja meg a helyét az Igazi Csíki Sör köré felépített marketingkampány a holland multi ellen szembeszálló kis székely sörfőzdéről, a Heinekennel perben álló sörmanufaktúra ugyanis felerészben egy holland cég tulajdonában áll.

Az Igazi Csíki Sört gyártó csíkszentsimoni cégnek, a S.C. Lixid Project S.R.L.-nek, akárcsak a Heinekennek, felerészben holland tulajdonosa van, derítette ki az Átlátszó Erdély a napokban: „A kis, székely sörmanufaktúra bátran harcba száll a holland multival: keresve nem lehetne találni jobb történetet brandépítésre. Azonban van egy kis bökkenő.”

Az oknyomozó portál által közölt adatok alapján a 2013 októberében bejegyzett S.C. Lixid Project S.R.L.-t fele-fele arányban birtokolja Lénárd András helyi vállalkozó és egy rotterdami székhelyű holland cég, a Lixid Holding BV, melynek egy szarajevói születésű vezetője van. A Lixid Holding alapítója egy ír nemzetiségű ügyvéd Bluehill Investment Limited nevű cége, valamint a pozsonyi Azc a.s., mely egy szeszes- és üdítőital-gyártással foglalkozó cégcsoport tagjaként főként üzleti tanácsadással foglalkozik.

„Egyébként semmi rossz nincsen abban, hogy egy kézműves sörgyár külföldi befektetőket keres. Azonban hiba az Igazi Csíki Sör brandjét annak helyi jellegére építeni akkor, amikor a vállalkozás céges háttere végső soron kevéssé különbözik a holland multinacionális vállalat Heinekenétől” — írja a lap. Az Átlátszó Erdély újságírója kereste Lénárd Andrást, aki nem reagált a lap e-mailben elküldött kérdéseire.

Összesen 16 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

holland mi? oszt mekkora orra van annak a hollandnak?

Amúgy ti abban a hitben éltetek eddig, hogy egy sörmanufaktúra beindításához önállóan megvolt a tőkéje annak a csíki fickónak? Ugya, egy sörgyár nem két fillér, teljesen nyilvánvaló volt eddig is, hogy a tőke valahonnan külföldről jön.

Valahol láttam, hogy a fejlett világ élelmezését igazából talán hat-nyolc konszern (pl. Kellog) és egy rakás, hozzájuk kisebb nagyobb tulajdonhányaddal kapcsolódó, látszólag teljesen önálló vállalat biztosítja. Egy blokkdiagramon mutatták be a kapcsolatrendszert, amelyen a legtöbb ismert márkát megtaláltam, igazán félelmetes volt.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés