Törley: tradíció újratöltve

2015. július 24. 7:00
Mi az a nyerspezsgő, ki volt Törley József, és mit lehet jól eladni külföldön? Koczuba Róbert, a Törley Pezsgőpincészet pezsgőmestere a pezsgőkészítés rejtelmeiről, valamint a budafoki cég történelméről mesélt a Madách téri Double Bubble pezsgőbárban.

Azért az elég kemény, amikor valaki a bulinegyed bejáratánál kivont szablyával ront neki egy pezsgőspalacknak a tűző napon, miközben mögötte gyerekek fürdenek a szökőkútnál, a szomszéd ír söröző vendégei pedig döbbenten néznek, mégis mi történik. Aki járt már a Törley valamelyik pezsgőkóstolóján, pontosan tudja: nincs itt semmi szokatlan, csak a pezsgő körüli szertartások egyik leglátványosabbikát mutatják be.

A Madách téri Double Bubble pezsgőbár — amely nemrég ünnepelte egyéves születésnapját — Tradíció újratöltve címmel hívta meg a budafoki pezsgőpincészet pezsgőmesterét, Koczuba Róbertet, hogy bemutasson pár pezsgőt, ami hagyományos eljárással készül a cégnél. A Törleyt sokan a hiperekben kapható édes feketecímkés Charmant Douxspezsgővel azonosítják, holott a methode traditionnelle tételek 1882 óta jelen vannak náluk.

A Hungaria Extra Dry testvére

A pezsgőbár zsúfolt terasza a rendezvény kezdetekor olyannyira tele volt, hogy nekem alig jutott hely. Ahogy leültem, már érkezett is a welcome drink a Hungaria Grande Cuvée képében. Koczuba Róbert elmondta, a királyleányka-chardonnay-rajnai rizling-pinot noir alapú pezsgő a kékcímkés, itthon széles körben ismert Hungaria Extra Dry testvére, amely Kanadában Québec tartományban piacvezető — mivel ott az alkoholbiznisz állami monopólium, a cég partnere vélhetően jó időben volt jó helyen, mesélte a pezsgőmester. Bár a Grande Cuvée Québecben az olcsóbb pezsgők közé tartozik, Koczuba Róbert elmondása szerint ottjártakor több üzlet eladói is azt a visszajelzést adták, hogy ár-érték arányban ezt a terméket tartják a legjobbnak.

A Hungaria-termékcsalád tagjait a transzvazé-eljárással készítik, ami azt jelenti, hogy a borokhoz képest eleve korábban szüretelt magas savú pezsgőalapborból másfélliteres palackokban erjesztik a pezsgőket, amiket aztán a palackonként és évjáratonként állandó és azonos minőség érdekében tartályban házasítanak össze, hogy aztán szűrést követően letöltsék őket. Megtudtuk: pezsgőcsaládonként más és más élesztőket használnak, a Hungaria esetében olyanokat, amik fokozzák és kiemelik a gyümölcsösséget. Koczuba Róbert mesélt arról is, hogy a külföldi piacokon a Hungaria Extra Dry pont az ikonikus kék címkéje miatt nem megy: a kereskedők az íze miatt még simán tartanák, ám világoskék külsejét teljesen pezsgőidegennek vélik.

Törley József, az újító

A Hungariát a hagyományos, Champagne-i eljárással készült pezsgők követték. A pezsgőmester mesélt kicsit az alapító, Törley József kalandos életéről és üzleti érzékéről. A kereskedelmi akadémiát elvégzett, majd német nyelvű levelezőnek a reimsi Roederer pezsgőpincészetbe kikerült Törley kihasználva azt az akkori hazai vállalkozásbarát környezetet, amely az új technológiát alkalmazó cégeket előnyben részesítette, visszatért Franciaországból Magyarországra, hogy 1882-ben megalapítsa a Törley Pezsgőpincészetet. Az új technológiák és megoldások iránti vonzalma nemcsak itt nyilvánult meg: az ország négyes számú jogosítványának tulajdonosaként ő okozta az első magyar autóbalesetet, pezsgőit pedig elsőként logózott teherautókkal szállította, kikerülve a lovaskocsikat és a gyalogosokat a főváros utcáin.

Törley igazi sikerét a klasszikus marketingeszközök újszerű használata hozta el: éttermi számlák hátoldalán hirdetett, megversenyeztette az éttermek pincérei közül, ki ad el tőle több pezsgőt, fizetett vendégeket küldött éttermekbe, ahol nem tartották a termékeit, hogy hangosan reklamáljanak, amiért nincsen Törley, a villamosan hangosan beszéltetett embereket, milyen jó pezsgőt ittak az este, és azt ki gyártotta. Tökéletlen portékát nem akarok adni a renomé miatt, hangzott a mottó. A pezsgő minőségéért a kezdetekben egyébként a Reimsből magával hozott francia pezsgőmester, Louis Francois felelt, aki aztán később kiválva a cégből saját márkát alapított.

Nyolcvanszor nagyobb felület, mint tartályban

Valahogy úgy képzelem el az akkori Törley-pezsgőket, mint a Double Bubble-ban kóstolt 2009-es, 2010-es és 2011-es Törley Chardonnay nyerspezsgőket, valamint azok brut párját: korral és érleléssel egyre inkább Champagne-ra hajazó ízjegyek, egyébként frissesség, és az etyeki meszes talajok adta picike mineralitás.

Koczuba Róbert elmondta, palackos erjesztéskor nyolcvanszor nagyobb felületen érintkezik a pezsgőalapbor az élesztőkkel a tartályos erjesztéshez képest. Ezek a termékek csak színmustból készülnek (ez azt jelenti, hogy préslé nem kerül bele), majd a szüretet követő év tavaszáig finomseprőn érlelődnek, hogy aztán letöltsék őket. A közönséget a brut verziót és a nyerspezsgőt egymás mellett kóstolva kifejezetten meglepte, mennyit hozzátesz az élményhez 6 g/l-nyi expedíciós likőr (borban oldott cukor: ezzel állítják be a kész pezsgők édességét, a nyerspezsgő értelemszerűen nem tartalmaz ilyet), a brut verziókat sokkal kerekebbnek érezték.

A Törley etyeki chardonnay-központúsága helyett inkább a Champagne-i fajtaválasztékkal dolgozó Francois-brand két pezsgőjéből is kaptunk a kóstoló végén. A 2010-es Francois President Rosé Brut hibátlan örömpezsgő pinot noirból, a kereskedelmi forgalomba heteken belül bekerülő, szintén pinot noirból készülő 2011-es Francois Brut Nature Rosét pedig komplexitásban és ízgazdagságban tűnik ki. És nem ez az egyetlen pezsgő, amivel a Törley idén újít, a következőket a budavári borfesztiválon mutatják be.

A fényképeket Babák Zoltán készítette — köszönjük! A Double Bubble-ban most egy kóstolósor keretében két forgalomban lévő Törley-pezsgő mellé a ház ajándékaként kóstolható a 2009-es chardonnay nyerspezsgő is.

Összesen 1 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában