Hol tart ma a szőlészeti oktatás?

2015. július 25. 8:42

Pflanzner Sándor
Szőlőművelés
Az elmúlt évben betekintést nyerhettem a tananyagba: ugyanaz az elkeserítő nagyüzemi technológia, amit mi is tanultunk.

Huszonhárom (te jó ég!) éve végeztem a Gödöllői Agrártudományi Egyetemen, ahol szinte tisztán nagyüzemi technológiát tanultunk. Műtrágyázás, rovarölőzés, gyomirtás – ezek voltak az akkoriban mindennaposan használt technológiai elemek. Időközben kiderült, hogy ezzel a technológiával ugyan magasabb terméshozam érhető el, de a talaj, és rajta keresztül a növények tápanyagtartalma csökken, azaz egyre értéktelenebb, ízetlenebb étellel kell beérnünk.

Ennek a felismerésnek a nyomán világszerte (értsd: mindenhol, kivéve Magyarországot) terjedni kezdtek a talajkímélő technológiák, az ökológiai gazdálkodás és annak talán legkonzervatívabb vállfaja, a biodinamikus termelés. A minőségi élelmiszertermelés megköveteli a minőségi szakembereket, és ez a változás az oktatásban is megjelent. A hiperintenzív termesztéstechnológiák oktatását lecserélték az ökológiai gazdálkodás tanítására, a „mindent mérgezzünk meg, ami mozog” szemléletet felváltotta a feromoncsapdák, természetes ellenségek telepítése, az óriási monokultúrák helyett a változatos növénytakarót javasoltak, a műtrágyák helyett újra a szervestrágya került előtérbe és a földet rengető traktorok helyett a kis gépek előnyeit kedték hirdetni.

S míg a világ halad a maga útján, addig nálunk ebből szinte semmi nem érezhető. A feleségem tavasszal fejezte be az OKJ szőlész-borász képzést, így az elmúlt évben betekintést nyerhettem a tananyagba: ugyanaz az elkeserítő nagyüzemi technológia, amit mi is tanultunk, olyan borzasztó állításokkal, mint pl. a tápanyagutánpótlást 40%-kal túl kell tervezni(!) a jó termés érdekében. 23 év alatt semmi sem változott a tanagyagban. A lemaradás elmondhatatlanul nagy.

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 3 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés