Vargáék minden harmadik eladott palackjában rozé van

2015. július 28. 08:32

Ha a világban rozétrend van, itthon rozéforradalom: Varga Bálint, a Varga Pincészet tulajdonosa elmondta, hogy 50-60 százalékkal több rozét adnak el évről évre. Míg tíz éve minden századik palackjuk volt rozé, most minden harmadikban rózsaszínű bor található.

2015. július 28. 08:32

Hétfőn az OIV jelentésére alapozva megírtuk, hogy a világ komplett borpiacának 243 millió hektoliteres méretének a rozépiac körülbelül 10 százalékát jelenti. Varga Bálint, a Varga Pincészet tulajdonosa a Fix TV-nek adott hétfő esti interjújában arról beszélt, ez a szám itthon magasabb, 15 százalék körüli. „Évről évre tíz százalék körül növekszik itthon a rozéként eladott borok száma. Mi nagyon sok rozét értékesítünk, a mi értékesítünk idén úgy fog összeállni, hogy minden harmadik eladott palackunkban rozé lesz. Tíz évvel ezelőtt minden századik palackunkban volt rozé” — mesélte Varga Bálint.

A Varga Pincészet ügyvezetője a rozék felemelkedését a megváltozott fogyasztói trendekben látja, miszerint a könnyed fehérborok és rozék (és a belőlük készült fröccs) egyre inkább felváltják a sört a szórakozóhelyeken, a fogyasztók ugyanis a friss, gyümölcsös jegyeket keresik a vörösboros érleltebb, karakteresebb jegyei helyett: „Mi évente 50-60 százalékkal több rozét értékesítünk, és érezzük a változást. A Balaton-parti büfékben tíz éve úgy nézett ki a helyzet, hogy tíz értékesített pohárból volt nyolc sör és két olaszrizling-fröccs, míg ma tíz pohárból legalább öt-hat rozéfröccs.”

Varga Bálint szerint egy rozénál elsősorban a gyümölcsösség és a határozott savtartalom a döntő, hiszen egy jó, tehát nem lomha és nem is bántó sav felerősíti az ízeket, és ha fröccsöt készítünk a borból, annak is tartást ad. A leggyümölcsösebb, epres rozék pinot noirból készülnek, a kékfrankosból szedret és málnát lehet elővarázsolni, mesélte Varga Bálint, aki a rozék esetében a technológia fontosságát is hangsúlyozta.

Kapcsolódó cikkek

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
atila68
2015. november 10. 21:41
A Varga féle rozé világbajnok, az egyetlen amire nosztalgiával gondolok mióta nem iszom alkoholt.
liberálzöld.
2015. július 28. 22:30
A sok majom sznob.... A rozé mindig is a borok alja-szemetje volt, az arató és egyéb mezőgazdasági idény - és alkalmi munkásoknak a maradék borokból összelötybölt vinkó. De - mint tudjuk - jó marketinggel mindent el lehet adni. Elég megfizetni néhány reklám értékű "arcot", a plebst már fogyasztja is.
liberálzöld.
2015. július 28. 16:19
Folyt: Az is igaz, hogy ha a világ lőrét akar inni, akkor ki kell szolgálni. Ne hogy már nyugatról, valutáért kelljen olcsó, vacak lőréket importálnunk! :)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik