A tőkekirály

2015. július 30. 15:00

Tombor András
Figyelő
Nem tartom szerencsésnek, ha a közvélemény bírálatával találkozik egy döntéshozó vagy politikai szereplő, mert földet, szőlőt vásárol itt. Ez a fajta elköteleződés ugyanis számomra azt jelenti, hogy az illető hisz Tokaj jövőjében. Interjú.

- És lesz forrás? A VS.hu szerint megromlott a Tokaj Kereskedőház és a tulajdonosi jogokat gyakorló Magyar Nemzeti Vagyonkezelő viszonya.

- Én nem érzek ellentétet a két szervezet között, hiszen a vagyonkezelő a kereskedőház tulajdonosa, a döntéseit végre kell hajtanunk. Ha viszont a menedzsment nem ért egyet a tulajdonos határozatával, jogában áll félreállni, de nem látom, hogy jelenleg mást gondolna a jövőről. Inkább arról lehet szó, hogy a 2014-es választás után új vezetés került a fejlesztési tárcához, valamint a vagyonkezelőhöz, és érthető, hogy még nincs elég információjuk ahhoz, hogy megítéljék, mely lépések a legsürgetőbbek. Türelmesek vagyunk, s készen állunk, hogy folytassuk a 2012-ben elfogadott koncepció megvalósítását.

- Eddig a tulajdonos is türelmes volt. Mikor lesz nyereséges a kereskedőház?

- A terveink szerint legkésőbb 2020-tól már nyereséget termel a vállalat. Az állami tulajdonú kereskedőház missziója, hogy megalapozza a borvidék stabilitását, a jelenleginél is több ember megélhetését biztosítsa felvásárlóként és segítse a fejlesztéseket. Mindezt egy fenntartható gazdasági modell keretében megvalósítva. Ha nincs profit, hosszú távon nem lehet fenntartani a fejlesztést. A szőlőtermelők boldogulását pedig csak a profitunkból tudjuk finanszírozni. Továbbra is azért fogok lobbizni, hogy a minőség mellett elkötelezett beszállító szőlőtermelők valamilyen formában tulajdonrészt kapjanak a vállalatban, ha a kereskedőház nemzetközi szinten is jegyzett borászattá válik. A tulajdonosi érdekeltség ugyanis komoly tényező a minőségi javulás hosszú távú fenntartásában. (...)

- Orbán Viktor és feleségének a családja is rajong a térségért - bár túladott a birtokán -, Mádon házat vett Áder János, Lázár János, Kékessy Dezső, illetve Töröcskei István. Más Fidesz-közeli prominens is van Hegyalján?

- Őszintén megvallom, nem tudom. Én ezt is csak a borvidék érdekein keresztül tudom értelmezni. Nem tartom szerencsésnek, ha a közvélemény bírálatával találkozik egy döntéshozó vagy politikai szereplő, mert földet, szőlőt vásárol itt. Ez a fajta elköteleződés ugyanis számomra azt jelenti, hogy az illető hisz Tokaj jövőjében.

Úgy gondolom, emiatt mindannyiunk érdeke, hogy minél több olyan vezetőnek legyen birtoka a térségben, akinek szava van az ország jövőjét illetően. Azt azonban inkább károsnak tartom, ha a borvidékre látogató döntéshozók némelyike felületes benyomásokra, esetleg híresztelésekre alapozva formál véleményt a régió jövőjével kapcsolatban. Az eddig elvégzett munkánk célja éppen az, hogy tegyünk józan mérlegelés és vizsgálat tárgyává mindent, amit eddig Tokaj-Hegyaljáról gondoltunk, és ezek alapján határozzunk meg előremutató célokat, illetve válasszunk olyan megoldásokat és szakértőket, amelyek/akik nemzetközi összehasonlításban is versenyképessé tehetik a borvidéket.”

A komplett interjú a Figyelő eheti, csütörtökön megjelent számában olvasható.

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 6 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés