Alföldi borászok tüntettek a hazánkba érkező olasz importborok ellen

2015. augusztus 12. 12:58
Az olasz nagykövetség előtt tüntetett a Szőlőtermelők Érdekvédelmi Szövetsége szervezésében kétszáz alföldi bortermelő. Tornai Tamás, a HNT elnökének lemondását, valamint egy új, a szőlőtermelők érdekeit képviselő szervezet létrehozását követelték.

Alföldi szőlőtermelők tüntettek szerdán Budapesten az olasz nagykövetség előtt a Magyarországra áramló olasz borimport ellen. A demonstrációt a Szőlőtermelők Érdekvédelmi Szövetsége szervezte annak érdekében, hogy megállítsák az olcsó olasz borok hozatalát. Közölték, ez szerintük ellehetetleníti a legnagyobb magyar bortermelő vidék, a kunsági borvidék termelőit, mivel nem tudnak versenyezni az olcsó olasz import borral. Budavári László a szőlőtermelők képviseletében, mintegy kétszáz alföldi szőlőtermelő előtt elmondta, hogy 24 eurócentért, mintegy 72 forintért nem lehet Magyarországra bort szállítani, csak úgy, ha azt hamisítják.

Az a bor, ami Magyarországra kerül Olaszországból, vélhetően vegyi úton előállított termék, mivel valódi bort ilyen olcsón előállítani nem lehet, az eladási ár még a megtermelt szőlő önköltségi árát sem fedezi - fejtette ki.

Ezért szorgalmazta, hogy Tornai Tamás, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának elnöke mondjon le, mivel nem tett semmit a magyar szőlőtermelők érdekeinek megvédése érdekében. Szerinte olyan szervezetre van szükség, amely a szőlőtermelők érdekeit önállóan képviseli. Így kezdeményezte egy szőlőtermesztőket összefogó új szervezet létrehozását a HNT mellett. A kormányt pedig arra kérte, hogy a migrációt megállítani tervezett kerítéshez hasonlóan húzzon falat a magyar élelmiszerek, köztük a bor védelme érdekében is az ország köré, hogy hamis áruk ne kerülhessenek külföldről a magyar piacra.

A tüntetők petíciót adtak át Olaszország magyarországi nagykövetének, amit a követségen személyesen a nagykövet vett át a szőlőtermelők négy megbízottjától. A petíció lényege, hogy az olasz kormány akadályozza meg a borhamisítást az európai normáknak megfelelően. A demonstrációt követően a tüntetők várhatóan kora délután a Nébih épületéhez vonulnak a fővárosban, hogy ott is tiltakozzanak az olcsó olasz importborok behozatala ellen.

A Jobbik is az ügy mellett

Évek óta nem történtek érdemi lépések annak érdekében, hogy a Magyarországra áramló olcsó borimportot megfékezzék, mondta Magyar Zoltán országgyűlési képviselő szerdán Budapesten, sajtótájékoztatón. A Jobbik sajtótájékoztatóját a szőlőtermelők és a borosgazdák tüntetéséhez igazította. A képviselő jelezte, hogy a szóban forgó problémára a Jobbik is felhívta a figyelmet.

Beszélt arról is, hogy több helyi, például dél-alföldi termelő is arról adott információt, hogy az olasz bor behozatalában érdekelt cégek nagy Fidesz-mecénások, amelyek érdekeltek a helyzet fenntartásában. Magyar Zoltán szerint politikai okai is lehetnek annak, hogy a kormány nem lépett eddig érdemben ebben az ügyben.

Összesen 8 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Hát lehet, hogy rosszul gondolom, de szerintem az olasz borok ellenőrzése a NÉBIH feladata lenne, nem az olasz nagykövetségé.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés