Amikor mi oktatjuk az olaszokat, hogy lépjenek már föl a borhamisítók ellen

2015. augusztus 13. 8:59

Uj Péter
444
Az olaszok nem valami aljas trükkel tukmálják ránk a boraikat, hanem azt magyar kereskedők illetve – most kapaszkodjanak meg! – borászatok vásárolják.

„Az olaszok nem valami aljas trükkel tukmálják ránk a boraikat, hanem azt magyar kereskedők illetve – most kapaszkodjanak meg! – borászatok vásárolják. Az importot az is olcsóbbá teszi, hogy az olasz élelmiszeripar nagy mennyiségben vásárol föl magyar alapanyagokat, például tejet, és ha a tartályautók/vagonok visszafelé sem jönnek üresen, máris mindenki nyert.

Kivéve az alföldi borászokat. Illetve ez sem egyértelmű, mert az alföldi borászok közül is többen vásárolnak bort Olaszországból. Ezek a lédig importborok pedig sokszor nem a boltok polcaira kerülnek palackozva vagy kannákban, hanem inkább magyar borokkal keveredve már magyar termékként találkozunk velük. Hoppá.

Ezt a vonalat kezdte piszkálni a Jobbik, konkrétumok említése nélkül, azt állítva, hogy a Fideszt szponzoráló borászatok vásárolják az olasz borokat, ő érdekük, hogy jöhessen az import. Hogy még cifrább legyen a történet: az olasz borhamisítási botrány (persze még igazából nem tudjuk, hogy hamisítás volt-e és milyen) azután tört ki, hogy az évi sokmilliárd eurós ágazatban komoly érdekek feszültek egymásnak.

Olaszországban a legolcsóbb borok szegmensében megjelent ugyanis a spanyol import.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 16 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ha azok a vérmagyar, überbecsületes magyar borászok nem vennék meg és pancsolnák bele a "jó magyar asztaliba" az olaszt, akkor nem lenne történet. Itthon én még senkit sem láttam olcsó olasz bort rendelni. Az EU nem tette kötelezővé a szart.

Válaszok:
Gombóc XVI. Artúr | 2015. augusztus 13. 11:08

Mennyiségben nem lehet, így minőségben kell.

Elég megnézni az Egri Bikavér minőségét a komcsizmusban és most: ma már lehet értelmes minőségben is kapni, az egyik legjobb hazai bor (szerintem), de a 40 év mennyiségi, piaci versenynek ki nem tett borászkodás rettenetesen lerontotta az általános színvonalat.

Végül is tehetnének bele fagyállót is, azt mondják az is édes. De ők rendesek ezért "bort" tesznek bele, hogy meglegyen a mennyiség.

Hát tudod én egyszer azt olvastam, hogy a külföldi borászok közül sokan azért tartózkodnak a magyar bortól, mert akkora szőlőterületen ami Magyarországon van, nem lehet annyi bort termelni, amennyivel a magyarok előállnak.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés