A 2013-as évhez hasonló lehet az idei a muskotály esetén Tokajban

2015. augusztus 18. 21:22

Tokaji Borvidék Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet
Tarcalkutató
Második próbaszüretünkön vagyunk túl muskotályos szőlőben. Az eddigi adatok alapján hasonló év várható muskotály esetében, mint 2013-ban, ha az időjárás a továbbiakban leköveti a 2013-as évet!

„Második próbaszüretünkön vagyunk túl muskotályos szőlőben, néhány tetszőlegesen kiválasztott helyszínen. Igyekeztünk az előző években is megfigyelt területeket mintázni, hogy az eredmények összehasonlíthatóak legyenek. Az idei meleg, napos időjárás előrevetíti a korai szüretet, amit érzékelve, az előbbi évektől korábban szedtük meg az első mintáinkat.


A sárgamuskotály cukorfoka 14,15 és 17,9 magyar mustfok között változó. Mivel az előző évek ilyen korai időpontjáról még nincsenek adataink, amit hasonlíthatnánk a mostani mért értékekhez, nehezebb megítélni a szőlő idei fejlődését. Viszont, ha a tarcali Bakonyi-dűlőben végzett előző évi mérések eredményeit ábrázoljuk, és egy trendvonalat húzunk, akkor az látható, hogy az idei cukortartalom tökéletesen bele illik a 2013-es év trendvonalába. Tehát az eddigi adatok alapján hasonló év várható muskotály esetében, mint 2013-ban, ha az időjárás a továbbiakban leköveti a 2013-as évet!


Ebben a száraz melegben jogosan merül fel, hogy a savtartalom »elég«, olyan mértékben lecsökken, ami már az alapanyag minőségét ronthatja. Nos, a trendvonalunk azt jelzi, hogy az idén a savtartalom még 4 g/l-el magasabb, mint 2013-ban, legalábbis a Bakonyi-dűlőben. Van, viszont, ahol már jelentősen lecsökkent.

Minden mintavételi helyen a vízhiány miatt a vártnál apróbb szőlőszemekkel találkoztunk. Több helyen már kisebb seregély csapatok is megjelentek.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 1 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában