Őszi borvásár: mit érdemes venni a Sparban?

2015. szeptember 09. 09:00

Itt van az ősz, itt van újra, vele együtt a szüret, és ami még örömtelibb, az őszi borvásárok időszaka, amikor a hiper- és szupermarketek akciós újságok özönével próbálják eladni a kifutó évjárat borait jelentős leárazások kíséretében. Segítünk választani, a Spar/Interspar kínálatát néztük végig.

2015. szeptember 09. 09:00
Bukovics Martin

A Spar és Interspar boltok Borvilág elnevezésű akciós borvására már szeptember 3-a óta tart, és egészen szeptember 23-áig elérhető lesz. Viszonylag vastag prospektussal és viszonylag sok leértékelt árú borral jöttek ki, ezeket néztük át, hogy ajánljunk belőle párat kóstolás, borszakértők/borbloggerek ajánlása és saját tapasztalatunk alapján.

Ajánlunk pár pezsgőt

Nagy öröm, hogy két külön oldalt kaptak a buborékos italok. A 11 999 forintos Moet&Chandon Imperialt nehéz lenne best buynak minősíteni, a 2799 forintos Francois-nyerspezsgő ellenben lazán az. Ajánljuk még a Gancia brut pezsgőt is 2299-ért.

Ajánlunk pár fehéret

Bár ősszel már véget ér a fröccsszezon, azért pár pohár még igazán lecsúszik belőle. Fröccsnek, de önmagában is jó vétel a négy reduktív fehér Hilltop-bor: most 789 forintért adják az irsait, a sauvignon blanc-t, az olaszrizlinget és a cserszegi fűszerest. A szekszárdi Bodri pincészet Blanka sauvignon blanc-ja 1499-ért egész jól összefoglalja, mit tud ez a fajta, Fritmmannék 999-ba kerülő cserszegi fűszeresét pedig a sauvignon blanc legjobb alternatívájaként mutatta be nemrég a Wall Street Journal.

Borokkal, szőlőfajtákkal ismerkedőknek a főként hazai fajtákra koncentráló Hilltop-négyesen kívül érdekes lehet a Törley-csoporthoz tartozó György Villa-borcsalád inkább nemzetközi szortimentje, vagyis a chardonnay-ja, a sauvignon blanc-ja és a zöldveltelinije, ezeket 999-ért árulják. Aki komolyabb fehérre vágyik, annak ott van 1399-ért a Kreinbacher pincészet somlói cuvée-je 1399-ért vagy a Sauska Tokaj 113 cuvée-je, amit 2899 forint helyett most 1999-ért ad a Spar. Ezeket bátran.

Ajánlunk pár rozét

A Spar saját borválogatást tart, hogy nagyobb családi pincészetek tételeit picit olcsóbban kínálhassa vevőinek. Az árleszállítás itt is jelen van: Koch Csaba rozé cuvée-jét például 799 forintért, míg cabernet sauvignon rozéját 1199 forint helyett szintén ennyiért árulják — ezekről a borokról nyilatkozta nemrég a Vinoportnak Elizabeth Gabay MW, hogy Tokaj helyett ő inkább a magyar rozékkal hódítaná meg a nemzetközi borpiacot.

Rozék terén ajánljuk a szekszárdi Eszterbauer pincészet 2014-es Öröm névre hallgató borát, tényleg igazi örömbort köszönthetünk a palackban, jó inni, ráadásul ha szerencséjük van, akár egy újfajta palackban vásárolhatják meg 999-ért. Rozéfröccsbe a Juhász Testvérek rozéja is jó, ez 799 forint most, ha pedig fontos, hogy amit isznak, annak márkája legyen, ott van a Gere&Weninger villányi rozé 1199-ért.

Ajánlunk pár vörösbort

Kétségtelenül vörösborból szeretne a legtöbbet eladni az áruházlánc: Szekszárdtól Villányig az egri borvidéken át elég nagy a kínálat, kiigazodni is nehéz rajta. Egerből Gál Tibor pincészetének szuper, best buynak is beillő Titi elnevezésű bikavérét ajánljuk 2199 forintért. Szekszárdról tetszik nekünk négy szekszárdi borászat Etalon néven futó bora, ezt most egy ezressel olcsóbban, 3899 helyett 2899-ért adja a Spar. Villányból kimondottan jó visszajelzéseket kapunk ismerősi körökből a Mayer pincészet Kopár-cuvée-jéről, ennek palackját 1999 forintért mérik most 2499 helyett.

Ajánlunk pár édeset

Édesek terén is van miből csemegézni. Érdemes próbát tenni például a Varga Pincészet prémiumszériájának, az Aranymetszés-borok két kései szüretével: mind a szürkebarát, mind az olaszrizling 949 forintért megy most 1499 helyett. A tokaji édesborok közül a Megyer pincészet kései hárslevelűje és muskotálya is best buy, ezeket 1199-ért adják, a legnagyobb durranás azonban kétségtelenül a Royal Tokaji kékcímkés aszúja, amit egy ezressel olcsóbban, 4499 forintért árul a Spar/Interspar.

Borleárazást lát? Akciós újságot kapott? Érdekelné, jó-e egy bor? Írjon!

Kapcsolódó cikkek

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik