5 dolog, amit jó tudni, mielőtt borkóstolást szervezel

2015. szeptember 24. 11:06

Rattner Réka
Nők Lapja Café
Ha épp azon gondolkozol, hogy estére áthívod a barátokat, kollégákat egy laza borkóstolásra, most kezdj jegyzetelni, és nem lesz gond!

1. Jól behűtve

A borok fogyasztásánál is rendkívül fontos a megfelelő hőmérséklet. Ez pezsgő esetén 6-8°C, fehérboroknál és rozéknál 10-12°C, vörösborok esetén 17-18°C. Vödörben hűtésnél víz és jég keverékében hűthetőek a leggyorsabban és egyenletesebben a palackok, a csúnya borfoltok elkerülése érdekében pedig érdemes ún. cseppőrt használni (drop stop), ami egy hajlítható, kör alakú fólia, s azt az üveg szájába helyezve nem folyik le a bor az üveg nyakán. 5 dolog, amit jó tudni, mielőtt borkóstolást szervezel

2. Vöröset a fehér után

A borokat eltérő jellegüknél fogva meghatározott sorrendben szokás kóstolni, illetve egy vacsora ételei mellé kínálni. Először érdemes pezsgővel kezdeni, majd azt követik a fehérborok, a rozék, a sillerek és a vörösborok, végezetül pedig az édes borok, aszúk zárják a sort. Tehát fehér irányból haladjunk a vörös felé és száraztól az édes felé.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 2 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában