Elkészítették a német egység borát

2015. október 4. 12:57
A németországi geisenheimi borászati egyetem a német egység huszonötödik évfordulója alkalmából az összes német borvidék borainak házasításával elkészítette a Német Egység Borát, fehér és vörös változatban. A 3500 palackból Dél-Korea is vásárolt a politikai üzenet miatt.

Einheitswein — szó szerint egységnyi/egységes bor. Most a német egység bora. Ezt a nevet kapta a geisenheimi borászati egyetem hallgatói projektje keretében elkészült házasítás, amit az egyetem marketing- és mikronökonómia-professzora, a volt liberális parlamenti képviselő Prof. Dr. Erik Schweickert mutatott be a sajtónak a napokban a német egység október 3-i ünnepe alkalmából. A borba mindegyik német borvidékről került alapanyag, a földrajzi adottságok miatt túlnyomórészt nyugatnémet borvidékek dominálta cuvée-ben így a szászországi és a Saale-Unstrut régiókból is van fehér-, illetve vörösbor a palackokban.

Erik Schweickert a Handelsblattnak adott interjújában elmondta: az Einheitswein kifejezés annyira lejáratódott, hogy csak azért is ehhez nyúlt az a körülbelül 500 diák, aki részt vett a projektben. „Minden részletében Németország a bor, az első össznémet palack” — fogalmaz a professzor, aki elárulta, a borba borászati szövetkezetektől, családi pincészetekről, bio- és biodinamikus borászatoktól, VDP-borászatoktól tudtak hordós és tartályos erjesztésű alapanyagot szerezni, így a német borszakma tényleg minden szereplője, stílusa és alapanyaga képviseli magát a palackban. Az alapanyag túlnyomó része ráadásul az egyetem hallgatóinak családi birtokairól származik.

A filigráns, bogyós gyümölcsös illatú-ízű vörös egységbort a pinot noir dominálja, amit két német nemesítésű szőlőfajta, a regent és a domina egészít ki. A friss-gyümölcsös, ropogós savú fehérbort 60 százalékban rajnai rizling alkotja, de van mellette chardonnay, rizlingszilváni, scheurebe, pinot blanc, zöldszilváni és solaris is.

Dél-Koreának rögtön bejött

A bor készítése során a projektet irányító Schweickert arra lett figyelmes, hogy a cuvée akkor lesz jó ízű, ha a német borvidékek területének arányait veszi figyelembe a házasítás összeállítása során. A Prädikatswein-kategóriába tartozó német egység borából 3500 palack készült, a legfőbb vásárló a német felsőház elnökének hivatala, akik a német egységgel kapcsolatos rendezvényeiken szolgálják majd azt fel. Több minisztérium is vett belőle, és exportálják is: Dél-Korea pont az egyesítés, mint politikai üzenet miatt tartotta fontosnak, hogy leakasszon pár kartont a geisenheimiektől.

Összesen 1 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés