Ungár Péter: Aki szerint megvalósulhat a közvetlen elnökválasztás, az valótlant állít
Ungár Péter, az LMP társelnöke kijelentette, pártja nem támogatja az ellenzék közvetlen államfőválasztásról szóló kampányát, amit elhibázottnak tart.
A Ranoldernek való persze még most is a tőkén van. Érhet még a vénasszonyok nyarában. Zöldborsó méretű fekete szemeiből biztosan nem sok lé lesz. Azt mondják a franciák, aki cabernet-t termel, az héjat termel.
„Még zajlott a Füredi Borhetek a Tagore sétányon, mi már hozzáláttunk a ház alatti Sáfránkertben a Cserszegi szedésének. Ez a terület télen fagyos, tavasszal vizes, nyáron pedig megül benne a meleg, hamar túlérik a Cserszegi. Akkor pedig elveszíti az illatait. Szóval leszedtük.
Minden évben így kezdődik a szüret. Evvel a pár mázsa szőlővel bejáratjuk a gépeket, jobb ha idejében kiderülnek a hibák, amelyek elkerülték a szervizesek figyelmét. Amikor majd a napi 150-170 mázsa rizlinget, szedjük és préseljük az éjszakában, ezekre nem lesz idő. Ettől kezdve naponta jártunk ki a szőlőbe mintát szedni, vizsgálgattuk hogyan alakul a mustfok és élnek-e még a savak?
Nem volt egyszerű. Egyenetlenül értek a szőlők a kánikulai napokon, pedig hagytuk árnyékolni a lombot, nem leveleztünk és nem csonkáztunk szeptemberig. Az Augusztus közepén két nap alatt leesett 70mm eső jót tett ugyan az ültetvényeknek, a bogyók gyorsan híztak, de ahhoz, hogy a gyorsan felvizesedett fürtök beérjenek, a zsendülésen éppen csak túl jutott Olaszrizlingnek még idő és napsütés kellett. A megérkezett sivatagi szél aztán segített ezen a gondon is.
Augusztus utolsó napjaiban – még mindig menetrend szerint – érettnek nyilvánítottuk a Nagykúton a Chardonnay-t és a Lőczedombon a Szürkebarátot. Összeszedtük a szüretelőket.
Az egész évben itt dolgozókon kívül eljöttek a feleségek és egyik nap Bandi, máskor pedig Feri ajkai csapata is besegített. A Szürkebarát a ház előtti Lőczedombon nevéhez illően hamvas szürkén került a szüretelő ládákba és préselés után megnyugvással nyugtáztuk, hogy jó időben szedtük le. A 13-as alkoholpotenciál mellett 7,2-es savakat mértünk. Ebből a szőlőből –pontosabban az út menti Ranolder kereszt alatti részéből elkészülhet az 1500 palack válogatás, amire 14-ben nem volt esélyünk.
A Nagykúti Chardonnay egészséges és tökéletesen érett volt. Áttetszően sárgára érett fürtjei zamatosan és üdén kerültek a présbe és rövid ülepítés után, opálos mustként a hordókba. A pincében pár napon belül spontán és harsány módon beindult az erjedés
Eddig a dolgok rendben mentek, de az Olaszrizling miatt még lehetett aggódni. Attól tartottunk, hogy a 2012-es évjárathoz hasonlóan ráérik a korai fajtákra, nem érjük utol magunkat a szürettel és az erjesztő térrel, meg még a savak is elmehetnek.
A próbaszüretek szerencsére azt mutatták, hogy még van időnk.
Szeptember közepén apránként aztán elkezdtük szedni a rizlinget is. Tízegynéhány helyen, sokszor kis területen van Olaszrizlingünk. Amiről úgy gondoltuk megérett, azt leszedtük. Nyolc-tíz napunkba tellett mire a Csopaki Rizling és a Lőczedombi meg a Siralomvágó alapanyaga is bekerült.
18,5-20,5 közötti mustfokok, 6-7,5 ezrelékes savak. Ezekkel azért meg voltunk békélve.
A szőlő egészséges volt és csak kis foltokban jelent meg a botritis, de a mi szüretelőink pontosan tudják, hogy ezeket nem szedhetik a ládába. Naponta héttől ötig szedtük, csak a Mari által főzött, Borteraszon elköltött ebédek, meg a gyors vacsora szakították meg a szedést és a feldolgozást.
Két beérkező szállítmány között beoltottuk az ülepített mustokat és leküldtük a pincébe a válogatásokhoz valót, hogy együtt erjedjenek a még mindig pötyögő Szürkebaráttal és Chardonnayval.
A Rizlinggel együtt leszedtük a Furmintot is a ház előtt. Idén már biztosan elkészülhet a Ranolder Fehér is. Nagy megnyugvás mert a 13-asból hamar ki fogunk fogyni. 14-ben pedig ez sem készülhetett el. Harmonikus és elegáns lesz a Furmint acéltartályos része, fajsúlyosabb ami hordóban erjed és érlelődik.
Az összesen egy hektárnyi Cabernet Franc alsó fele, amelyik a vörös földben van, Szeptember végére maradt, mostanra már áztatjuk és naponta csömöszöljük. 21,5 mustfokos. Jó gyümölcsös cuvée lehet belőle másfél év múlva. A Ranoldernek való persze még most Október elején is a tőkén van. Érhet még a vénasszonyok nyarában. Zöldborsó méretű fekete szemeiből biztosan nem sok lé lesz. Azt mondják a franciák, aki Cabernet-t termel, az héjat termel. Ha az is bejön, megtelik a pince és jöhet a tél! A Borterasz látogatói majd bele is kóstolhatnak egyik-másik gyümölcsös újborba.
Szóval ennyi volt a 2015-ös szüretünk. Illetve nem mellékesen a saját szőlőn kívül még feldolgoztuk a régi partnereink által behozott gyönyörű Kékfrankost és Merlot-t, amiből lazac-színű, illatos rozé készül, és a szép érett Olaszrizlinget, amiből a másfeles palackokat töltjük. Mert nyár jövőre is lesz!”