Nagy minőséget várhatunk

2015. október 7. 18:11

Frittmann János
Mandiner.bor
Aki odafigyelt az esőzések idején a növényvédelemre, és a csonkázásnál vastag lombfalat hagyott, az kiemelkedő minőségű borokat tudott készíteni – írta a Mandiner.bor-nak küldött szüreti beszámolójában Frittmann János.

A mi régiónkban 2015-ben július elejéig kimondottan sok csapadék volt, ami sok helyen gondot jelentett, illetve májusban is volt egy kiadós jégeső, mely nagy károkat okozott egyes ültetvényekben. Szerencsére az esőzések azért nem okoztak megoldhatatlan problémát, ezekben az időkben oda kellett figyelni a növényvédelemre. A júliusi, augusztusi hőségben a szőlőket lomb alatt kellett tartani. A csonkázásnál ügyelni kellett arra, hogy vastag lombfal maradjon és levelezni csak augusztus legvégén volt szabad a szőlőket, ellenkező esetben megégetek a fürtök, ami nagyban befolyásolta a borok minőségét. Aki ezekre odafigyelt, kiemelkedő minőségű borokat tud/tudott készíteni.

A pincészetünknél augusztusban kezdtük el szüretelni az Irsai Olivért, a Cserszegi fűszerest, a Nérót és a Zweigeltet a rozéhoz. Szeptember elején a Generosával folytattuk a szüretet, majd a hónap közepén az Ezerjót és a rozéhoz a Kékfrankost szedtük. A hónap végén a Rajnai rizling és a Sauvignon Blanc került sorra. Október első napjaiban következett a Kadarka, és a Kékfrankos, melyből vörösbort készítünk és a Cabernet rozé alapnak. A Merlot, a Cabernet Sauvignont, a Cabernet franc-t ez után fogjuk szüretelni. Úgy gondolom az idén a fehér-, rosé- és vörösboroktól is nagy minőséget várhatunk.

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában