Nagyon ígéretes évjárat az idei

2015. október 21. 19:08

Bihari Ákos
Mandiner.bor
Rendkívül illatosak, zamatosak az idei borok és szépen hozzák a termőhelyi adottságokat. Idén a dűlős, száraz furmintokra fektettem a hangsúlyt és ehhez tökéletesen érett és egészséges termést sikerült betakarítani – írta a Mandiner.bornak küldött szüreti beszámolójában Bihari Ákos, a mádi Ferdinánd pincészet borásza.

2015 rendkívül száraz és meleg év volt. A sok és hosszú ideig tartó hőség, az extrém szárazság megviselte a szőlőnövényeket és a benne dolgozókat egyaránt. A növényvédelemmel gondunk nem volt, a lisztharmat egy-egy bogyón megjelent, de teljesen elhanyagolható volt a jelenléte. 2011 óta teljes egészében ökológiai szőlőtermesztésre álltunk át, a növényvédelmet kénre és narancsolajra alapoztuk idén is. Rovarölő szereket egyáltalán nem használunk, de kártétel sem volt.

A szőlőfajták közül a hárslevelű szenvedte meg a legjobban az idei évet. Az idős ültetvényeinkben nem volt különösebben komoly a baj, de a 2013-as ültetésű szőlőnk a Gyötrikben látványosan szenvedett. Idén már lett volna rajta egy kis mennyiségű termés, de azokat azonnal le kellett dobálni róla. Az ezzel egyidős furmint ültetvényünk a Kishegyen viszont nagyon szépen átvészelte a szárazságot és a hőséget is. Minden nap jártam ki hozzá és biztattam, hogy bírja ki. Meg is hálálta a gondoskodást és lesz róla szüret is. A fürtök az elmúlt két hét esőzései miatt teljesen beaszúsodtak. Az ültetvény életének legelső termése, 1 hordónyi édes szamorodni bor lesz. Ígéretes kezdet!

A Kishegyen ezen kívül van még egy idős parcellánk is. Hibátlan, egészséges és tökéletesen beérett termést produkált. Szeptember 23-án szüreteltük le száraz bornak és azóta már túl van az erjedés javán. A Szent Tamásról is leszüreteltük a termést, innen is száraz bort szeretnék készíteni. Az erjedés javán már ő is túl van. A Padihegy száraz furmint is hamarosan elkészül. A Gyötrik-dűlőből reduktív furmint és hárslevelű borokat készítettem, ők már kierjedtek és le is vannak fejtve. 

Összességében elmondható, hogy rendkívül illatosak, zamatosak az idei borok és szépen hozzák a termőhelyi adottságokat. A nagy szárazság miatt féltem, hogy kevés sav lesz a borokban, de ezzel sincs probléma. Az erjedés is szépen, folyamatosan, hiba nélkül lezajlott. Idén a dűlős, száraz furmintokra fektettem a hangsúlyt és ehhez tökéletesen érett és egészséges termést sikerült betakarítani. Nagyon rémisztő volt az év az extrém hőség és szárazság miatt, de már most látható, hogy nagyon ígéretes évjárat lesz az idei.

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 3 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában