Kiegyensúlyozott évjárat

2015. október 22. 9:37

Kampits László
Facebook
Kőszeg főként vörösboros vidék, így a blauburger, zweigelt, kékfrankos sorrendben kezdődött a betakarítás szeptember végén.

Április 24-én, Szent György napján, mikor a városi ünnepségen bemutatásra kerültek az akkori szőlőhajtások, csak reménykedtünk a jobb évjáratban az előző évihez viszonyítva. Most a kőszegi gazdák egytől egyig megnyugodva térnek haza szőlőikből, hiszen a termény, amiért egész évben annyit izgultunk és dolgoztunk, már biztonságos helyre, a pincébe költözött. Kőszeg főként vörösboros vidék, így a Blauburger, Zweigelt, Kékfrankos sorrendben kezdődött a betakarítás szeptember végén. Az illatos fehérszőlők, mint a cserszegi fűszeres már korábban kerülhettek a pincékbe.

Az augusztus 22,6 Celsius-fokos átlaghőmérsékletet produkált 60 mm csapadékkal, majd a szeptember 21,3 Celsius- fokos, 80 mm csapadékkal fejeződött be. Az évet kiegyensúlyozottnak ítélhetjük. Különösebb fertőzési veszély nem volt, így a virágzásnál már láttuk, hogy szépen kötöttek a fürtök, érdemes lesz dolgozni a szőlőben.

Július 8-a volt egyedül rendkívüli nap, mikor egy Bozsok-Cák-Lukácsháza sávban támadó jégeső nagy károkat okozott. 2015-ben sikerült hatékonyan védekeznünk, így a szőlő is jobb feltételekkel fejlődhetett. A mustok minőségével /sav-cukor/ sokak elégedésére megnyugtató adatokat lehetett mérni. Fajtától függően 18-21 cukorfokokig értek be a szőlők, de néhol akár a 23 fokot is elérhette a Pinot Noir. Mennyiségre is kielégítőek az adatok. Reményeink szerint Márton napon, amikor az újborokat ünnepeljük, igazán ígéretes borokat kóstolhatunk majd.

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában