Az Aldiból lopni egy félédes tokajit

2015. október 25. 10:20

Írta: Jenei Balázs
Az őszi borvásárokon kerestük és kutattuk a jó borokat jó áron, azonban van, amikor egy egyszerű reklámújságban jön szembe az igazán jó ajánlat. Itt egy ezer forint alatti fehérbor mindenkinek az Aldiból!

Még az ősz elején írtunk az Aldi őszi borválogatásáról. A cikket azzal zártuk, hogy lesz még erősebb merítés a német diszkontláncnál. Ha erősebb merítés tudtunkkal nem is érkezett azóta, az október 22-i újságban egy ismert név kicsit átcímkézett borára lettünk figyelmesek 999 forintért, amit muszáj volt kipróbálnunk.

Nem csalódtunk: a Kreinbacher-furmintok és a nagy-somlói házasítások után újra nagyot dobott az Aldi az ezerforintos bestbuy-borok piacán.

A mostani bor nem más, mint a Göncöl félédes furmint 2013-ból. Nyilván sokan felszisszentek a félédes szót elolvasva, és még a szőlőfajta meggyalázása is eszükbe jut, de ők nagyot tévednek: ez a bor tökéletes arra, hogy felkeltse a furmint iránt a borkedvelők figyelmét. Ezt a bort szívesen issza meg az is, aki az édes borokat kedveli, és az is, aki inkább a száraz borokat fogyasztja. Egy nagyon okosan elkészített bor ugyanis a Göncöl. Ami miatt szintén kíváncsiak voltunk a borra, hogy a Göncöl név mögött a tolcsvai Oremus pincészet rejtőzik, akik a másodvonalas tételeiket ezen a márkanéven hozzák piacra. Ez a címkéről csak annyiban derül ki, hogy a palackozó száma rajta van (HU0121), de forgalmazóként a Bortársaság van feltüntetve.

A nem túl informatív hátcímke

De vissza a borra, ami külsőleg annyiban tér el az eredeti, már nem forgalmazott bortól, hogy a fehér címke helyett sötétkék alapon fehérrel szerepel a Göncöl és a „félédes furmint Tokaj” felirat, valamint egy aranykapszulát is kapott a tétel. A borról további infókat a Bortársaság honlapja sem árul el, ahol már a 2014-es évjáratot forgalmazzák 1350 forintért, így egy cseh forgalmazónál talált adatokra tudunk csak hivatkozni, ami alapján a bor öt hónapot töltött kisméretű tölgyfahordóban, és 28,4 gramm/liternyi cukrot tartalmaz 13 százaléknyi alkohol mellett.

A bor a pohárba kitöltve nagyon hívogató, rendkívül tiszta, szép átlátszó, sárgába hajló. Az illata nem túl intenzív, virágos, gyümölcsös, de egyenes, ivásra csábít. A korty remek egyensúlyú, a 28 gramm cukrot az évjáratnak megfelelő sav tökéletesen tartja meg. Amikor először belekóstoltam, azonnal feltűnt a kis hordóssága (akkor még nem néztem utána az adatoknak), mellette mézes, picit ásványos, fűszeres, virágos és körtés ízek figyelhetőek meg. Az utóízben is ez a kifejező körtésség marad meg.

Az eredeti és az újracsomagolt. Nekem az utóbbi jobban tetszik

Az édesség pont jól áll a bornak, se nem sok, se nem kevés. Nem túl bonyolult, de nagyon szép tiszta, egyensúlyos, jó struktúrájú bor, letagadhatatlanul furmintos. Az ebédhez úgy tűnt el egy palack, hogy mindannyian elégedettek voltunk: azok is, akik az édes bort kedvelik, és azok is, akik inkább száraz bort társítanának az ételek mellé. 

Nem csak best buy, de jolly joker is lehet ételek mellé a Göncöl félédes furmintja. Egyetlen hibája, hogy csak a készlet erejéig érhető el az Aldiban a 2013-as, így gyorsnak kell lenni, de nem hiszem, hogy csalódnia kell annak, akinek már csak a Bortársaságnál jut a 2014-es évjáratból. Ezért a borért az 1350 forintot sem tartom soknak, de egy ezresért rég vásároltam ilyen klassz bort.

Összesen 8 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Kedves crydog!

Annyit szeretnék hozzátenni az Ön által írtakhoz, hogy amelyik bor somlóiként kerül forgalomba, csak öt fajtát tartalmazhat: furmintot, hárslevelűt, traminit, olaszrizlinget és juhfarkot. A többi pedig Nagy-Sommlóiként, abban lehet muscat ottonel is, bár abból információink szerint nincs egy hektárnyi se a borvidéken.

Kedves Akitlosz!

Nem állt szándékomban bűncselekmény elkövetésére felszólítani senkit, miért gondolja ezt?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés