Bor nélkül nincs ebéd!

Egy palack bor miatt kapott össze Irán és Franciaország

2015. november 10. 16:42

Elmarad az iráni és a francia elnök jövő hétre tervezett párizsi munkaebédje, mivel az irániak ragaszkodnak ahhoz, hogy ne legyen bor az asztalon. A francia protokollosok eredetileg munkareggelit javasoltak az ebéd helyett, de az irániak azt túl szegényesnek ítélték. Korábban az ebéd mellé felszolgált válogatott francia borokból csak egyszer volt probléma, akkor is Iránnak nem tetszett a bor az asztalon.

Protokollbeli nézeteltérés miatt elmarad az iráni és a francia elnök jövő hétre tervezett párizsi munkaebédje. Teherán ugyanis azt kérte az Elysée-palota protokollosaitól, hogy egyáltalán ne legyen bor az asztalon. Franciaország a köztársasági hagyományokra hivatkozva elképzelhetetlennek tartja a kérés teljesítését.

Haszan Róháni iráni elnököt jövő kedden fogadja hivatalában Francois Hollande francia államfő. Az RTL kereskedelmi rádió értesülése szerint azonban a tervezett munkaebédet az iráni fél lemondta, miután a francia protokollnak megfelelően az ebéden a legjobb francia borokból szolgáltak volna fel, pedig az iszlám tiltja az alkoholfogyasztást. 

Párizs jelezte, hogy azért nem tud eleget tenni az iráni kérésnek, mert az Elysée-palotában rendezett minden hivatalos ceremónián felszolgálnak francia borokat, akkor is, ha muzulmán vallásúak a vendégek. A borból természetesen nem kötelező inni. 

A francia elnöki hivatal nem kívánta kommentálni az értesülést, de a Le Monde című napilap és a France2 közszolgálati televízió szerint az elnöki tanácsadók nem örülnek, hogy nyilvános polémia lett a „nevetséges” problémából, miközben a két államfő a szíriai helyzetről, az iráni nukleáris programról és a terrorizmus elleni fellépésről fog tárgyalni a kétórásra tervezett megbeszélésen. A francia külügyminisztérium delegációja egyébként a héten Teheránba utazik, hogy véglegesítse Róháni elnök párizsi programját. 

Az RTL úgy tudja, hogy a francia protokollosok munkareggelit javasoltak az ebéd helyett a tárgyalás formájának, de azt az iráni fél túl szegényesnek ítélte meg, ezért inkább egy egyszerű kétórás megbeszélést terveznek a felek. 

A válogatott francia borok eddig csak egy alkalommal okoztak diplomáciai konfliktust az Elysée-palota muzulmán vendégei számára, akkor is Irán esetében. 1999-ben Mohammed Hatami akkori elnök elhalasztotta a látogatását ugyanezen probléma miatt. A francia-iráni magas szintű találkozóra végül hat hónappal később került sor: Jacques Chirac akkori francia államfő végül uzsonnán látta vendégül iráni kollegáját.

A bejegyzés trackback címe: https://bor.mandiner.hu/trackback/18093