Egy palack bor miatt kapott össze Irán és Franciaország

2015. november 10. 16:42
Elmarad az iráni és a francia elnök jövő hétre tervezett párizsi munkaebédje, mivel az irániak ragaszkodnak ahhoz, hogy ne legyen bor az asztalon. A francia protokollosok eredetileg munkareggelit javasoltak az ebéd helyett, de az irániak azt túl szegényesnek ítélték. Korábban az ebéd mellé felszolgált válogatott francia borokból csak egyszer volt probléma, akkor is Iránnak nem tetszett a bor az asztalon.

Protokollbeli nézeteltérés miatt elmarad az iráni és a francia elnök jövő hétre tervezett párizsi munkaebédje. Teherán ugyanis azt kérte az Elysée-palota protokollosaitól, hogy egyáltalán ne legyen bor az asztalon. Franciaország a köztársasági hagyományokra hivatkozva elképzelhetetlennek tartja a kérés teljesítését.

Haszan Róháni iráni elnököt jövő kedden fogadja hivatalában Francois Hollande francia államfő. Az RTL kereskedelmi rádió értesülése szerint azonban a tervezett munkaebédet az iráni fél lemondta, miután a francia protokollnak megfelelően az ebéden a legjobb francia borokból szolgáltak volna fel, pedig az iszlám tiltja az alkoholfogyasztást. 

Párizs jelezte, hogy azért nem tud eleget tenni az iráni kérésnek, mert az Elysée-palotában rendezett minden hivatalos ceremónián felszolgálnak francia borokat, akkor is, ha muzulmán vallásúak a vendégek. A borból természetesen nem kötelező inni. 

A francia elnöki hivatal nem kívánta kommentálni az értesülést, de a Le Monde című napilap és a France2 közszolgálati televízió szerint az elnöki tanácsadók nem örülnek, hogy nyilvános polémia lett a „nevetséges” problémából, miközben a két államfő a szíriai helyzetről, az iráni nukleáris programról és a terrorizmus elleni fellépésről fog tárgyalni a kétórásra tervezett megbeszélésen. A francia külügyminisztérium delegációja egyébként a héten Teheránba utazik, hogy véglegesítse Róháni elnök párizsi programját. 

Az RTL úgy tudja, hogy a francia protokollosok munkareggelit javasoltak az ebéd helyett a tárgyalás formájának, de azt az iráni fél túl szegényesnek ítélte meg, ezért inkább egy egyszerű kétórás megbeszélést terveznek a felek. 

A válogatott francia borok eddig csak egy alkalommal okoztak diplomáciai konfliktust az Elysée-palota muzulmán vendégei számára, akkor is Irán esetében. 1999-ben Mohammed Hatami akkori elnök elhalasztotta a látogatását ugyanezen probléma miatt. A francia-iráni magas szintű találkozóra végül hat hónappal később került sor: Jacques Chirac akkori francia államfő végül uzsonnán látta vendégül iráni kollegáját.

Összesen 39 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Mint a mesében, amelyikben úgy vettek rá egy törököt a falatozásra, hogy amit kínálnak nem disznóhús, hanem sonka.

Hiába na! Mindenki a maga szintjén nyomorog. :-( Ide se jöttek, de dirigálni akarnak. Pont, mint Angie vendégei. Ennyit meg a politikusokról.

"kereszténység pedig zsidó elnyomás"

???

A te kultúrád meddig nyúlik vissza? Azelőttre, hogy a magyarok felvették a KELETI kereszténységet, és úgy jöttek már a Kárpát-medencébe?

1. így van. Ahogyan azt minden más muszlim állam vezetői tudják.
2. Kulturált borfogyasztás nem egyenlő a vedeléssel
3. Ha ezt Magyarországtól követelik, akkor is ezt mondanád?
4. Ez - amennyiben mindkét feél beleegyezik - ésszerű kompromisszum lehetne. Kérdés, felmerült-e hasonló.

és ki traktálta őket borral?

Nem tudom mit szedsz, de nagyon hatásos!!!!

Marhaság, a Próféta a bor fogyasztását tiltotta meg, nem a látványát.

Ha vendéget hívok, megkérdezem, hogy van- e valami étel vagy ital ami gondot okoz. Ha pl az irániak mind laktózérzékenyek akkor is muszály sajtot adni nekik?

Ovis csetepaté.
Ilyenen múlnak a tárgyalások?

Ezt kerni franciaktol olyan mintha tolunk azt kernek hogy ne legyen hus.
Azt nem akarja hogy a francia pincernok nikabban szolgaljanak fel basszameg?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés