Forralt bor két perc alatt

2015. november 13. 16:36
Az örökös magyar sommelier bajnok Kovács Antal egy rövid videóban avat be minket a forralt bor készítés rejtelmeibe. Kell egy jó bor, néhány fűszer, cukor, citrom, narancs. Víz még véletlenül se kerüljön bele!

„Jó forralt bort készíteni nem egy nagy tudomány, egy kis odafigyelés, és persze jó alapanyagok kellenek hozzá” – vallja Kovács Antal, örökös magyar sommelier bajnok, aki szerint a forralt bor a legelegánsabb téli „melegítő itóka”.

A Pinceáron.hu vezetője sillerből és könnyű, alacsony tanninú vörösborokból javasolja a forralt bor elkészítését, mivel a fehér és a rozéborok a melegítés és a fűszerek hatására zavarossá válnak.

Egy palack borhoz Kovács Antal tesz:

  • 1 darab csillagánizst
  • 8 darab szegfűszeget
  • 1 darab kis darabokra tört fahéjrúd
  • 3 evőkanál nádcukor
  • 1 fél citrom leve
  • 1 egész narancs leve

Az igazi trükköt az jelenti, hogy a bort nem szabad felforralni, hanem csak 75-80 Celsius-fokra felmelegíteni, mivel az alkohol forráspontja 78,4 Celsius-foknál van, így ha felforraljuk, az alkohol jelentős része elpárolog. A bor melegítését akkor érdemes befejezni, amikor az első buborékok megjelennek a felszínen a melegítés hatására.

Ha nem isszuk meg a forralt bort azonnal miután elkészült, az italt érdemes leszűrni, hogy a fűszereket leválasszuk a borról. Ha ezt nem tesszük meg, akkor túlzottan belekeveredik a fűszerek íze, amely kellemetlen lehet.

Összesen 1 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában