Na ne

Jön a kalóriatartalom-jelölés a borokon is? Magyarok is tiltakoznak

2015. november 16. 16:37

A jelenleg kötelező alkohol-tömegszázalékon túl a kalóriatartalom jelölését is kötelezővé tenné az EU. Az Európai Független Szőlő- és Bortermelők Szövetsége tiltakozik ezellen.

A CEVI, vagyis az Európai Független Szőlő- és Bortermelők Szövetsége november 10-én tartott Brüsszelben elnökségi ülést, ahol a magyarországi tagszervezetet, a magyar független szőlő- és bortermelőket összefogó Vindependentet annak elnöke, egyben a CEVI elnökségének pénzügykért felelős tagja, Wille-Baumkauff Márta képviselte.

A megbeszélés témái között a szervezet 2016-os költségvetésén túl kiemelten szerepelt a borokra vonatkozó kötelező jelölési szabályok tervezett módosítása, mellyel a jelenleg kötelező alkohol-tömegszázalékon túl a kalóriatartalom jelölését is kötelezővé tennék.

Egyes söripari szereplők már jelenleg is, egyelőre önkéntesen feltüntetik ezt az értéket, Thomas Montagne, a CEVI elnöke viszont az illetékeseknek annak érdekében írt levelet, hogy a bort e szempontból se kezeljék egy kalap alatt az ipari terméknek számító sörrel, alkoholos üdítőitalokkal (az úgynevezett alcopop-okkal) és röviditalokkal. A bor ugyanis mezőgazdasági termék, számos országban a kultúra része, a bortermelők hozzájárulnak a kultúrtájak és a környezet megóvásához, mondta el a szervezet elnöke.

A bejegyzés trackback címe: https://bor.mandiner.hu/trackback/18203