A technológia nem zárja ki a természetességet

2015. november 16. 16:42

Szendei Gergő
Vinoport
Magyarország az új technológiák szempontjából konzervatív, bizonyos dolgok nehezebben kerülnek be hozzánk. Ilyenek például a biotechnológia, vagy a természettudatos szemlélet.

- És mit tapasztalsz ezeken? Le van maradva Magyarország borászati technológia terén?

- Magyarország az új technológiák szempontjából konzervatív, bizonyos dolgok nehezebben kerülnek be hozzánk. Ilyenek például a biotechnológia, vagy a természettudatos szemlélet. Ez egy zártabb világ, az emberek kevésbé nyitottak az újdonságokra, illetve egymásra. Kaliforniában természetes volt, hogy a borász átment a szomszédjához és segítséget kért tőle, vagy egyszerűen csak megosztotta a másikkal a tapasztalatait.

Itt ez kevésbé jellemző. Pedig nem csak akkor kellene kérdezni, amikor valami probléma adódik. Akkor is beszélgetni kellene, amikor minden rendben megy a maga útján - ez elengedhetetlen ahhoz, hogy szakmailag fejlődjünk. Hiszen nincs két azonos évjárat, nincs két azonos alapanyag vagy érési folyamat; a borászat nagyon komplex tudást igényel.

- Érdekes, hogy technológiával foglalkozol, technológiáról beszélsz, és mégis a természetközeliséget hozod fel példaként. Hogyan kapcsolódik össze a kettő?

- Az irányított technológia nem zárja ki a természetességet. Az MTKI-nál a technológiai képviselet egyértelműen a természetesség irányába mutat. Valamennyi termékünk organikus; az általunk kínált tápanyagok, segédtápanyagok mind természetesek. Ezeket élesztősejtek feltárásából állítjuk elő, tehát a végeredmény, az élesztőkultúrák és baktériumok is természetesek maradnak.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában