Párlat-adójegyet vezet be a kormány, nőnek a házi főzés adóterhei

2015. november 24. 18:11
Jelentősen nőnek a házi pálinkafőzés adóterhei, miután párlat-adójegyet vezet be a kormány, amely 700 forintba kerül és egy liter pálinka főzésére jogosítja fel a magánfőzőt. Egy magánfőző összesen 86 darab adójegyet vehet. A szakértők a feketefőzés elterjedésétől tartanak.

Továbbra is megmarad a magán pálinkafőzés jogintézménye; a magánfőzést minimális költség és adminisztráció terheli – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) főosztályvezetője kedden az Országgyűlés mezőgazdasági bizottsága szőlő- bor- pálinka albizottságának ülésén.

Palotai Kinga – amikor a jövedéki törvény módosításával kapcsolatos változásokat ismertette a jelenlévőkkel – elmondta, hogy bevezetik a párlat-adójegyet. Egy adójegy 700 forintba kerül, és évente minimum 5, maximum 86 darab vásárolható belőle a vámhatóságtól. Egy párlat-adójegy egy liter párlat előállítására jogosítja a magánfőzőt.

Hozzátette: a főzőberendezést továbbra is regisztrálni kell a helyi önkormányzatnál. Szükséges azokat a nyilatkozatokat is megtennie a magánfőzőnek, amik a magánfőzésnek való megfelelést támasztják alá. Ilyen például, hogy a magánfőző gyümölcstermesztőnek minősül, és saját alapanyagból állítja elő a párlatot.

A Híradó.hu információi szerint emellett továbbra is megmarad a 2015. januárjában bevezetett 1000 forintos átalányadót, amelyet önbevallásos alapon a helyi önkormányzatoknak kell befizetni. Az EU azonban ezt kevésnek tartotta, ezért vezették be az új adót, amelyet literenként vetnek ki.

A Híradó.hu által megkérdezett Bükki Pálinka Lovagrend elnöke szerint az idei évre érvényes ezerforintos átalányadó összege olyan kicsinek számított, hogy a többség bejelentette az otthoni főzést, azonban ez a jövőben nem biztos, hogy így lesz, hiszen jelentősen növekednek majd az otthoni főzés terhei. Orosz János nagymester szerint az újabb adóteher miatt jövőre újra elterjedhetnek a feketefőzések, ami miatt a házi főzetek minősége is romolhat.

A Nógrád megyei Márkházi Pálinkafőző Társaság egyik tulajdonosa szerint már idén is jelentősen csökkent a bérfőzésből fakadó forgalmuk az átalányadó miatt, azonban ő is arra számít, hogy az új adónem miatt újra feketén fogják főzni a pálinkát.

Összesen 8 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Főzzék feketén. Brüsszel a hülyeségével elérte, hogy pont az lett, mint volt. A hatóságok meg pont úgy elfordítják majd a fejüket, mint eddig.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában