2015 a friss, gyümölcsös borok éve

2015. december 5. 19:30
Theisz András
Mandiner.bor
2015 nem a nagy, testes, magas alkohol tartalmú borok évjárata lesz, hanem inkább a friss, piros bogyós gyümölcsök fognak dominálni szerintünk ebben az évben – írta a Mandiner.bornak küldött szüreti beszámolójában a siklósi Heumann Pincészet borásza, Theisz András.

Szokták mondani új év, új kihívások. A 2015-ös évjárat is új dolgokat hozott. Próbáltuk követni a természet irányát.

Az első amit kiemelnék a sok hőség periódus volt. Azt hittük nem befolyásolja az érést nagymértékben, de a későbbi tapasztalatok azt mutatták, hogy a túl sok hőség inkább visszavetette az érést. A növény időkre teljesen leállt, mondhatni azokon a napokon, amikor nagy volt a hőség csak vegetált. És ha összeadjuk ezeket a napokat, 2015-ben komoly idő esett ki az érésből. Főképp a később érő fajtáknál, mint a cabernet sauvignon jelentkezett ezeknek az érési napoknak a hiánya.

2015 nem a nagy, testes, magas alkohol tartalmú borok évjárata lesz, hanem inkább a friss, piros bogyós gyümölcsök fognak dominálni szerintünk ebben az évben. Amit kiemelnék az általunk termesztett fajták közül, az a Kékfrankos, a Syrah, és a Merlot, ezektől várjuk a legtöbbet ebben az évben. De még lesznek meglepetések minden bizonnyal.

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában