Értékelés

Koczuba Róbert: Nem meglepetés, hogy jól szerepeltek a tankpezsgők

2015. december 16. 14:49

Kedden mutattuk be pezsgőtesztünk mindennapok pezsgői kategóriájának eredményét, a győztes a palackban erjesztett Törley Casino Sec pezsgő lett. A mindennapok legjobb pezsgőjének készítőjét, a Törley pezsgőmesterét, Koczuba Róbertet megkérdeztük, hogyan értékeli pezsgőtesztünk eredményeit. Megtudtuk a Hungaria Extra Dry gyengébb szereplésének okát, és azt is, hogyan kerültek komoly érlelési jegyek a második helyezett tartályos erjesztésű pezsgőbe.

A Törley Casino Sec lett a Mandiner pezsgőtesztjének győztese. Ehhez egyrészt gratulálunk, másrészt felmerül a kérdés: hogyan készült ez a pezsgő, milyen alapborból, mit kell tudni róla?

Ez a pezsgő transvasée technológiával készült és 13-14 hónapig érlelődött pincénkben. Alapbora királyleányka, zöldveltelini, rizling és számos egyéb fajta. Mivel ez esetben száraz pezsgőről van szó, a jó sav-cukor arány nagyon fontos! Olyan savtartalmú alapbort kellett készítenünk, amely ezzel a cukortartalommal kerek ízérzetet kelt. Örülünk, hogy ez sikerült!

Hogyan értékeli a Mandiner laikusok és szakértők vegyesen alkotta zsűrije által pontozott pezsgőtesztjének eredményét?

Nagyon örülünk, hogy sikeresen szerepeltek pezsgőink a teszten. Számomra egyáltalán nem okozott meglepetést, hogy nemcsak a palackos erjesztésű, hanem a tartályos erjesztésű pezsgők is jó pontokat kaptak. Ez is bizonyítéka annak, hogy megfelelő technológiai és szakmai felkészültséggel, odaadással nagyobb mennyiségben, akár különböző technológiákkal is lehet sokak számára kedvelt pezsgőt készíteni.

A Törley Pezsgőpincészet legtöbb terméke a győztessel ellentétben tartályos erjesztésű pezsgő, ahogyan a második helyezett Törley Gála Sec is az. Tapasztalataik szerint mennyiben érdekli és befolyásolja a fogyasztókat egy-egy pezsgő készítési eljárása?

A forgalmazott különféle technológiákkal készülő pezsgők közül továbbra is a tartályos erjesztésű a favorit. Úgy tapasztaljuk azonban, hogy egyre szélesebb körben kóstolják meg és vásárolják a magas minőségű, palackos erjesztésű, exkluzívabb tételeket is. A szofisztikáltabb pezsgőkedvelő, aki ismeri az egyes pezsgőkészítési eljárásokat és a köztük levő különbséget, inkább a palackos erjesztésű pezsgőket részesíti előnyben, a laikus fogyasztó a jó ár-érték arányt, a megfizethető minőséget tartja fontosabbnak.

Ha már szóba került a Törley Gála Sec, többen is diósságot, kenyérhéjat, brióst éreztek a pezsgőben. Ezek inkább a hosszan érlelt, hagyományos palackos erjesztéssel és érleléssel keletkezett pezsgők ízjegyei. Hogyan kerül ez bele egy tartályos erjesztésű pezsgőbe?

Tartályos erjesztésű pezsgőinknél is törekszünk a hosszú érlelésre. Ehhez a pezsgőhöz szintén több fajtából állítottuk össze a küvét az alapborok házasítása során. Vannak köztük nemzetközi fajták és hazai fajták is. A diós, kenyérhéjas ízjegyekhez egyes hazai fajták járultak hozzá. A már említett hosszabb érlelés során a seprőt gyakran felkeverjük a pezsgőben és a lassú ülepedés során az elhalt élesztősejtekből finom érlelt ízjegyek kerülnek a pezsgőbe. 

A Hungaria Extra Dry utolsó helyezésére mi lehet a magyarázat?

Örülünk, hogy a Törley Casino Sec és a Törley Gála Sec pezsgők ilyen jól szerepeltek. Egyáltalán nem tartjuk furcsának, hogy ebben a kóstolóbizottságban és ebben a pezsgősorban az amúgy szakmai körökben sokak által kedvelt, magas minőségű Hungaria Extra Dry nem szerepelt az első helyen. Visszaigazolja azt, amit a tesztben is olvashattunk, hogy a bírálók közé szakmailag képzettebb, gyakoribb pezsgőfogyasztók és laikus fogyasztók egyaránt meghívást kaptak.

Magyarországon teljesen természetes, hogy az extra dry ízvilágot képviselő pezsgők egyes fogyasztóknak már túl szárazak, hisz sokan a száraz, netán félszáraz, édes pezsgőket kedvelik. Ráadásul a kóstolási sorrendet olvasva látszik, hogy egy száraz zamatos, friss pezsgővel kezdődött a vakkóstoló, ami után egy alacsonyabb cukortartalmú, kevésbé illatos tétel a valóságosnál sokkal szárazabbnak, kevésbé megnyerőnek tűnhet.

A bejegyzés trackback címe: https://bor.mandiner.hu/trackback/18870