Garamvári Vencel: Még sok a tennivaló

2015. december 18. 11:05
A Mandiner tesztgyőztes komoly pezsgőjének készítője szerint a hazai szőlőfajták közül a furmint, a hárslevelű, az ezerjó, a királyleányka és a sárfehér versenyképes még a chardonnay-pinot noir páros mellett. Garamvári Vencel elárulta, összesen hány palack pezsgő van a pincéjében, és azt is elmondta, miért volt szükség a pezsgők névváltoztatására.

Korábban Vincent néven futottak a Garamvári-pezsgők, miért volt szükség a névváltásra?

Cégünk félmillió palack bort és mintegy nyolcvanezer palack pezsgőt értékesít évente. 
Több márkával dolgoztunk – mint a Lellei borok vagy a Vincent pezsgők –, melyek mögött egy termelő állt, a Garamvári Szőlőbirtok, amely idén ünnepelte alapításának huszonötödik évfordulóját. Azért, hogy egyértelműen és kiemelten tudjuk kezelni a fogyasztók felé termékeinket úgy a pezsgőkészítés, mint a borkészítés szempontjából, egy márkanévre állunk át. Természetesen mindezt megelőzte egy piackutatási felmérés, amely ennek létjogosultságát megerősítette. Ezért a jövőben a Garamvári brand erősítése kerül előtérbe. 

No Tanks. Bottles - hangzik a Garamvári-pezsgők új szlogenje, szójátékkal kiemelve a palackos erjesztést és érlelést. Tapasztalatai szerint mennyire vannak tisztában a fogyasztók a különböző pezsgőkészítési eljárások közötti különbséggel?

Ennek megmagyarázása természetesen igényli a fogyasztók felvilágosítását, amely a rádióban és a szaklapokban is elindult. Kétségtelen, hogy ebben további erőfeszítéseket kell tenni, hogy a fogyasztó a technológiai és minőségi különbségekkel tisztában legyen, amely a magasabb minőséget és a hozzátartozó árat indokolják. Itt még sok a tennivaló! 

A tesztgyőztes a Garamvári Extra Dry lett. Gratulálunk! Mit kell tudni erről a pezsgőről, milyen alapborból készült, meddig érlelődött, mikor degorzsálták?

A tesztgyőztes Extra Dry pezsgőnk chardonnay alapborból készült. Ebből 2002-ben 140 ezer palackot töltöttünk le erjesztésre és jelenleg is mintegy 10 ezer palackkal rendelkezünk belőle. A degorzsálás mindig két-háromezer palack szakaszolással történik, azaz egyszerre csak ilyen mennyiségeket seprőtlenítünk, azért hogy az élesztőn való érlelés lehetőleg legtovább megőrizze a pezsgő frissességét. Ezt a tételt 2015 júliusában degorzsáltuk, azaz tizenhárom évvel a töltés után. 

A győztes pezsgő 2002-es alapborból készült, a negyedik helyezett Prestige Brut 2005-ösből. Nyugtasson meg minket, hogy vannak frissebb pezsgői is!

Jelen pillanatban a pincénkben mintegy 300 ezer palack pezsgő érlelődik, amelyből a legidősebb 2002-es, de van 2003-as, 2005-ös, 2007-es, 2008-as, 2011-es, 2013-as és 2014-es évjáratú is. A nyolc évjáraton belül valamelyikből csak 12 ezer, de van olyan, amelyből 64 ezer palack került letöltésre. Az évjáratokat minden esetben jelöljük a palackokon. 

A legjobb első ötbe nem került be hazainak mondott szőlőfajta alapborából készült pezsgő. Mi lehet ennek az oka?

Az, hogy hazai szőlőfajta alapborából készült pezsgőt nem küldtünk be, annak az az oka, hogy csak saját termelésű szőlőből készült pezsgőinkkel neveztünk a kóstolóra. Ugyanakkor van egy furmintpezsgőnk, ami nagyon sikeres, de ennek alapborát Tokajból vásároltuk. Egyébként az idei évben telepítettünk két és fél hektár furmint szőlőt Balatonlellére, hogy ebből a magyar szőlőfajtából is készülhessen saját termelésű alapborunk. 

Tapasztalatai szerint melyik hazai szőlőfajta tudja leginkább felvenni a versenyt a chardonnay-pinot noir párossal etéren?

Szerintem a furmint, a hárslevelű, az ezerjó, a királyleányka és a sárfehér versenyképes még a chardonnay-pinot noir páros mellett.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában