Milyen borokat válasszunk a karácsonyi fogások mellé?

2015. december 23. 8:10

Kovács Antal
Pinceáron.hu
Bár adott ételhez legtökéletesebben passzoló bor kiválasztásának tudományát nem lehet néhány mondatban megfogalmazni, azonban bizonyos alapszabályokat követve, komoly hibát biztosan nem követünk el.

A színek harmóniája. Gyakran döntő, de még gyakrabban elhanyagolható apróság. Ha az étel úgy diktálja, egy halhoz is ajánlhatunk pirosbort, vagy éppen főtt marha mellé egy telt, tartalmas fehéret.

Az ízek harmóniája. Ha az étel bármely ízhatásban túltesz a boron, az nem lesz képes érvényesülni. Amennyiben tehát az ételben az édes íz dominál, a bor legyen picivel édesebb. S ha az ételben a savanyú íz a meghatározó, olyan bort válasszunk mellé, melynek savérzete valamivel dominánsabb az ételénél.

Az aromák harmóniája. Keressük az azonos -vagy egymáshoz hasonló- aromákat ételben és borban, mivel ez megkönnyíti társításukat. A spárga jellegzetes aromájához nagyon jól illik a sauvignon blanc, erdei gombákhoz a pinot noir, a keleti fűszerezésű ételekhez pedig az irsai olivér.

Szintentartás. Egyszerű ételhez válasszunk egyszerű bort, igényes ételhez igényes bort.

A nagy találkozás. Ahhoz, hogy az áhított harmónia étel és bor között megvalósulhasson, találkozniuk kell. Igen ám, de hol? Természetesen a szánkban! Egy-egy falat étel mellé, kortyoljunk a borból, s azonnal ki fog derülni, hogy valóban illenek-e egymáshoz, avagy sem.

Borgyilkosok. A legtöbb fűszer: az erős paprika, az ecet, a majonéz, a csokoládé bizonyos mennyiség felett ellehetetleníti a bor érvényesülését. Ezért ha bort is szeretnénk fogyasztani az étel mellé, finoman fűszerezzünk.

+1. Főzőbor = ivóbor. Csakis olyan bort használjunk fel ételek készítéséhez, amit mi magunk is szívesen elfogyasztanánk vendégeinknek is jó szívvel kínálnánk. Egy hibás bor tönkre teszi az ételt, amibe belekerült.

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 7 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Én a mi borunkat választom. Semmi pancs jeligére.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés