Komoly változások lesznek az idei VinCE-n

2016. január 24. 17:45
Komoly változások lesznek az idei VinCE-n, amelyet hetedik alkalommal rendeznek meg. A rendezvényen 182 pincészet képviselteti magát, amiben a korábbiakhoz képest nőtt a külföldi pincészetek száma. A kóstolt borok egy applikáción keresztül megvásárolhatóak lesznek. A korábbiakkal ellentétben a rendezvény idén csütörtöktől szombatig tart.

A világ 182 pincészetének 1000 borát kóstolhatják meg március 3. és 5. között a Corinthia Hotelben a 7. VinCE Budapest Wine Show látogatói, akik többek között benevezhetnek organikus bortúrára, kipróbálhatják a világ első okostelefonos boradagoló rendszerét, valamint a világ vezetői borszakértőinek mesterkurzusain is részt vehetnek.

Németh Ágnes főszervező a VinCE Budapest pénteki budapesti sajtótájékoztatóján kiemelte, hogy a hat éven át megszokott péntek-vasárnapi nyitvatartás helyett ezúttal csütörtöktől szombatig rendezik meg a régió legnagyobb boreseményét. A nyitónapot a gasztronómiai szakmának tartják fenn, utána ellenben a nagyközönség is részt vehet a sétáló kóstolón és a szakmai rendezvényeken, a kiadható jegyek számát azonban jelenősen csökkentik.

Peller Ágnes társszervező hozzátette, hogy szinte mindegyik nagy magyar pincészet képviselteti magát, de Magyarországról is több új kiállító érkezik, mellettük pedig Szlovéniától Olaszországon és Ausztrián át Törökországig sosem látott számban lehet külföldi borászatokkal találkozni.

A rendezvény ideje alatt online shopban megvásárolhatóak lesznek a kiállított tételek

Újításnak számít a VinCE Budapest shop, melynek célja a borvásárlási szokások megreformálása, a sétáló kóstolón a megismert tételek mindegyike megvásárolható lesz ugyanis néhány napon át egy applikáción keresztül – árulta el, hozzátéve: a jegyár egy része levásárolható lesz az online áruházban.

Az organikus termelők standjaihoz külön „túraútvonal” készül, melynek végigjárói ajándékcsomagot is kapnak. Külön teremben lesz kipróbálható emellett a világ első okostelefonnal kommunikáló boradagoló és -megőrző rendszere.

Idén is Master of Wine-ok jönnek mesterkurzust tartani

A VinCE Budapestet számos vendég a mesterkurzusok és workshopok miatt várja leginkább. A Forma-1 hivatalos pezsgőjét adó Mumm champagne-ház Thomas Lignier pincemester vezetésével mutatja be különleges tételeit, a szintén champagne-i Veuve Cliquot a tervek szerint pezsgőalapborokat is elhoz majd, Márkus György pedig a pezsgővilág meglepő tételeiből tart kóstolót. A tokaji pezsgőkről külön mesterkurzus lesz, míg a cavákról szóló előadáson spanyol pincészetek mutatják be hagyományos érlelésű tételeiket.

Kaliforniai borokat sokan ittak már, annál ismeretlenebbek Magyarországon Washington állam borvidékei, a VinCE Budapest azonban külön mesterkurzust szentel nekik. Elisabeth Gabay Master of Wine (MW) vezetésével borokon keresztül lehet végigkövetni Nagy Sándor hódításainak útvonalát, többek között görög, izraeli, ciprusi, török, indiai tételekkel, a cabernet franc mesterkurzuson pedig magyar és nemzetközi kitekintést egyaránt kap a közönség.

A VinCE Budapest egyik „leghasznosabb” workshopjának Nick Adams MW és Adam Pawlowski Master Sommelier (MS) előadása ígérkezik, akik ahhoz adnak útmutatót, hogy miként kell összeállítani a tökéletes borlapot. Anne McHale MW Franciaország egyik legizgalmasabb borvidékét, a Rhone-völgyet mutatja be.

A számos pezsgős és boros kurzuson kívül az érdeklődők egy párlatos kóstolón is részt vehetnek, ugyanis Guillaume Drouin párlatmester elhozza calvadosait Normandiából.

A zárónapon ezúttal is megtartják a VinCE Awards díjátadót, amelynek során a hazai borvilágot formáló legjobb ötleteket, leginspirálóbb példákat jutalmazzák – közölték a szervezők.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés