Tokaj lenne Európa kulturális fővárosa

2016. január 29. 15:25
2023-ban Magyarország egyik városa kaphatja meg ezt a rangos címet, Tokaj pedig gazdag kulturális-történelmi öröksége és hagyományai miatt esélyes lesz ezen a pályázaton, így indul is a címért.

Tokaj is pályázik az Európa Kulturális Fővárosa 2023 címre, jelentették be a város és a térség vezetői sajtótájékoztatón pénteken a Tisza-parti településen. Mengyi Roland, a Fidesz-KDNP országgyűlési képviselője pénteki sajtótájékoztatóján emlékeztetett, 2023-ban Magyarország egyik városa kaphatja meg ezt a rangos címet, Tokaj pedig a gazdag kulturális-történelmi öröksége és hagyományai miatt esélyes lesz ezen a pályázaton.

„Tokaj és a Hegyalja jelenleg Európa kulturális kapuja keleti irányból, évszázadokkal ezelőtt pedig a szellemi-kulturális kapocs szerepét töltötte be” – fogalmazott az országgyűlési képviselő. Posta György, a 4300 lakosú település polgármestere elmondta, az elmúlt tíz évben több mint hárommilliárd forintot fordítottak a településen a kulturális infrastruktúra fejlesztésére: megépült a kulturális és konferencia központ, mellette zöldmezős beruházásként a Paulay Ede Színház, elkészült a Világörökségi Bormúzeum és a 2500 ember befogadására képes szabadtéri Fesztiválkatlan.

A Hegyalja.info beszámolója szerint Tokaj eddig Debrecennel és Szegeddel versenyzik a címért. A tokaji pályázat nem csupán Tokaj városára, hanem a komplett borvidékre koncentrál, így a többi huszonhét világörökségi területen fekvő település is kapna valamilyen szerepet. Tokaj terveiről a polgármester elmondta: láthatóvá tennék a tokaji várat, mellette kultúrparkot alakítanának ki és Hegyalja legrégebbi borospincéjét, a Rákóczi-pincét kulturális központtá fejlesztenék, emellett hasznosítanák az 1400-as években épített, a város szívében található pálos kolostort is.

És amilyen kontextusban ez a hír máshol megjelent

A hírt az MTI nyomán a Mandiner.borhoz hasonlóan a 444 is megírta, amit a tájékozottság és a jó szándék jeleként jó pár zsugornyi PET-palackos borral illusztráltak, a hírből pedig a hírügyeletes Botos Tamás mindössze ezt tartotta fontosnak publikálni:

A fideszes Mengyi Roland szerint "Tokaj és a Hegyalja jelenleg Európa kulturális kapuja keleti irányból(!!!), évszázadokkal ezelőtt pedig a szellemi-kulturális kapocs szerepét töltötte be." (MTI)

Csakhogy 2016-ban már nem engedélyezik ezen borok közterületen történő árusítását, a tokaji borvidék pedig már régóta nem a képen szereplő borokról szól.

Összesen 4 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés