Az eddigi legjelentősebb magyar jelenlét a Berlin Wine Trophy-n

2016. február 3. 20:25
A Magyar Nemzeti Kereskedőház (MNKH) Zrt. és a Külügyminisztérium szervezésében összesen 47 magyar bor indul a Berlin Wine Trophy-n, ami az egyik legnagyobb borászati verseny Európában. A magyarok nem csak erre, hanem a ProWein részvételre is nagyobb hangsúlyt fektetnek idén annak érdekében, hogy tovább növekedjen a Németországba irányuló hazai borexport.

Csaknem 50 magyar bor indul a nemzetközi szőlészeti és borászati szervezet (OIV) védnöksége alatt rendezett legnagyobb versenyen, a Berlin Wein Trophy (BWT) nevű mustrán, amely csütörtökön kezdődik a német fővárosban. A BWT-t 2004 óta rendezik meg, évente két bírálati körben, februárban és júliusban. A német bormarketing társaság (DWM) szervezésében rendre mintegy 10 000 bort értékelnek, és legfeljebb 30 százalékukat díjazzák nagy arany–, arany–, vagy ezüstéremmel.

A verseny nemcsak a legnagyobb a OIV által védnökölt mustrák sorában – amelyben az idén 20 nemzetközi borverseny van, köztük a budapesti VinAgora –, hanem belépőt jelent a gyorsan fejlődő ázsiai térség vezető versenyére, az Asia Wine Trophy-ra (AWT), mert a nevezési szabályok szerint a berlini megmérettetésen indított borok automatikusan, külön költség nélkül részt vehetnek az AWT-n, amelyet októberben rendeznek a dél-koreai Daejeonban. 

A Berlinben február 7-ig tartó mustrán nemzetközi zsűri vizsgálja a borokat az OIV szakembereinek felügyeletével. A testület tagjai az évjáraton kívül semmit nem tudnak a kóstolt borokról. A zsűriben az idén először magyar sommelier is dolgozik.

Magyar borok az utóbbi években is szerepeltek a BWT-n, amelyet egy nemzetközi borvásár is kiegészít, több száz kiállítóval és több tízezer látogatóval. Az idén azonban a magyar jelenlét minden korábbinál nagyobb szabású, a versenyen 47 bor indul a Magyar Nemzeti Kereskedőház (MNKH) Zrt. és a Külügyminisztérium szervezésében. A borokat külön rendezvényen is bemutatják pénteken a berlini magyar nagykövetségen, a díszvacsorán csaknem 200 német borszakértő, beszerzési vezető, gazdasági döntéshozó, sommelier és szakújságíró ismerheti meg a magyar borágazat fejlődésének eredményeit.

Budai Gyula bízik benne, hogy tovább fog növekedni a német borexport 

A szervezett részvételről Budai Gyula, az Oroszország által elrendelt embargóból fakadó külgazdasági intézkedésért felelős miniszteri biztos állapodott meg a DWM vezetőivel még tavaly novemberben. A miniszteri biztos akkor elmondta: Németországban egyre kedveltebbek a magyar borok, ezért fontos, hogy Magyarország ott legyen a legnagyobb németországi borversenyen és –vásáron. Budai Gyula hozzátette: a Németországba irányuló borexport értéke 2015-ben elérte a 15 millió eurót, ami jelentős növekedés az elmúlt évekhez képest, és ugyancsak kedvező fejlemény, hogy egyre nagyobb a palackozott borok aránya.

A miniszteri biztos elmondta azt is, hogy idén a világ legjelentősebb borászati szakvásáraként számon tartott düsseldorfi ProWeinon is hangsúlyosabb lesz a magyar részvétel, ugyanis magyar borászatok csatlakoznak a Pro Wine goes City nevű akcióhoz, amely düsseldorfi vendéglők és szállodák bevonásával a nagyközönség számára is megnyitja a márciusban tartandó vásárt.

Budai Gyula közölte: a berlini nagykövetség Magyar Szüret nevű rendezvénysorozata és a nagy borászati és mezőgazdasági vásárok segítségével – mint amilyen például a berlini Nemzetközi Zöld Hét, a BWT, a düsseldorfi Pro Wein és a nürnbergi BioFach – a német piacon egyre több lehetőség nyílhat a magyar cégek számára, és tovább bővülhet a kivitel.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés