Végérvényesen kiléptem a Mátrixból!

2016. február 10. 14:34

Kovács Antal
Vendéglátás
Naponta találkozom olyan visszajelzésekkel, hogy „ennek furcsa az íze”. Furcsa, persze. Elhiszem neki, mert eddig még nem találkozott igazi ízekkel. Először mindenkinek furcsa, nekem is az volt. Nyitottság kell hozzá, elismerem. Interjú.

A természetes/kézműves borokkal szemben élnek olyan kritikák, hogy például éppen a stabilizálószerek hiányában aromatikai bizonytalanság alakulhat ki bennük.

Ez egy érdekes felvetés. Akikről én beszélek, és akiknek a borait árulom, képzett borászok. Tudják, mit csinálnak, mert évekig kísérleteznek. Aromatikai bizonytalanságot esetükben én nem szoktam tapasztalni. Ezektől a boroktól igazi illatokat és ízeket kapunk. Az, hogy sokan nincsenek tisztában azzal, milyenek is ezek a természetes, igazi illatok és ízek, más kérdés. És ez nem csak a borra, hanem gyakorlatilag bármelyik élelmiszerre igaz.

Igen, naponta találkozom olyan visszajelzésekkel, hogy »ennek furcsa az íze«. Furcsa, persze. Elhiszem neki, mert eddig még nem találkozott igazi ízekkel. Először mindenkinek furcsa, nekem is az volt. Nyitottság kell hozzá, elismerem. És mint említettem, az én gondolkodásom is fokozatosan változott meg, napról napra. De a nyitottság volt az, ami lendületben tartott.

Nem rizikós egy ilyen ügyre vállalkozást építeni?

Hat és fél évvel ezelőtt  a Pinceáron Borkereskedés megalapításakor  úgy voltam vele, hogy ha a kézműves borok ekkora világnézetbeli változást idéztek elő bennem, akkor erre biztosan mások is fogékonyak lesznek, és a természethez való hozzáállása így másoknak is rendeződhet. Az első két évben nem volt még üzletünk, csak interneten keresztül értékesítettük a borokat. Azt láttuk, hogy a kereslet folyamatosan nő, de hozzáteszem, a Pinceáron ekkor még csak kiskereskedés volt, és nem nyomtuk gőzerővel, nekem is volt mellette más munkám. Két év után viszont elérkezett az idő, hogy főállásomnak tegyem meg a borkereskedést, de jelenleg még mindig az út elején tartunk. A nagykereskedésünk csak két éve létezik, viszont ez idő alatt körülbelül száz étteremmel építettünk ki kapcsolatot.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában