Még mindig ez a téli Balaton egyik legfontosabb rendezvénye

2016. február 16. 18:18

Pályázatot írunk ki olyan, nemzetközileg is elfogadható névre, amely utal a fajta történelmére, földrajzi helyére, az Olaszrizling hangzására és nem tartalmaz félrevezető információkat.

2016. február 16. 18:18
Jásdi István
Jásdi István
Vinoport

„A vacsora alkalmat nyújtott arra is, hogy a résztvevők megoldást keressenek a szakma és a fajta több évtizede ismert, de máig meg nem oldott gondjaira:

1. A fajta neve

Magyarországon ugyan egyértelmű, de minden egyes külföldiek előtt történő bemutatkozáson magyarázkodást igényel. "Nem, kérem, ez nem rizling és nem is olasz" – rossz kezdés. Ezúttal abban maradtunk, hogy pályázatot írunk ki olyan, nemzetközileg is elfogadható névre, amely utal a fajta történelmére, földrajzi helyére, az Olaszrizling hangzására és nem tartalmaz félrevezető információkat.

2. A kezelhetetlen mennyiségű borvidék

Csopaki Kódex és a Balatoni Kör olyan közös eredetvédelmi rendszer tervét ismertette, amely alkalmas arra a már évek óta működő, egyelőre csak helyi jelentőségű, a dűlőválogatott borok minőségvédelmét biztosító Kódex alatti kategóriák megteremtésével a Hegybor és a Balatonbor kategóriáival, hogy áttekinthető, ellenőrizhető és a fogyasztók számára nyugat európai analógiákból ismerős rendszerrel váltsa fel a mai, sokszor a termelők számára is áttekinthetetlen jelöléseket. Végre nem csak szóban: egy lépés a kezelhetetlen mennyiségű borvidék egy részének összevonására.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Hudák Mátyás
2016. február 28. 09:35
Szinonímanevet lehet kitalálni bármelyik fajtához, többet is, ha ehhez van kedvetek! Az új név és az új szinonímanév két különböző dolog. Gratulálok.
Héja
2016. február 25. 17:43
Sőt: Mandolin, Cimbalom, Tambura, Herfli, Szájzár.
Hudák Mátyás
2016. február 25. 12:11
Kedves István! "Kezelhetetlen mennyiségű borvidék" = nemzetközi szinten kiemelkedő lehetőségeket rejtő termőhely, káprázatos változatosság talajösszetételben, mikroklímában, fajtaválasztékban. Az egyetemes bortermelő és borfogyasztó álma. Ez a Balaton ma, méginkább ez lehet! Ja, hogy nem tudtok milliós palackszámokkal kereskedni? A Balatontól távolabb eső, kevésbé jó adottságú nagy területeken kell szőlőt telepíteni, annak aki ilyesmire vágyik! Vagy még távolabb. Az Olaszrizling nem csak néhányunknak jelent még valamit, ezért nevének megváltoztatását ellenzem. A XIX. sz. közepétől egyre nagyobb szerepet játszott ez a fajta a hazai szőlészet és borászat kiszámítható jövedelmezőségében, megbízható termőképessége és minősége miatt. Generációk nőttek fel mellette a szőlőben, a pincében és a terített asztalnál. Örömet és megélhetést nyújt. Ez nem elég? Üdvözöllek. Mátyás
kgyula
2016. február 25. 12:11
"...pályázatot írunk ki olyan, nemzetközileg is elfogadható névre" Óriási! Ha megtaláljátok, használjátok otthon a pincében kedvetekre. Marhák! Szeretem, amikor a világot átalakító entellektüel akar lenni az is, akinek meg kellene elégednie azzal, hogy a szőlőt borrá tudja átalakítani. Kell annál több...?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik