Törley, tokaji, téliszalámi: ezeket a magyar termékeket szeretik az oroszok

2016. február 19. 13:52
Az embargó ellenére Oroszországban még mindig számon tartják a magyar téliszalámit, a Törley-pezsgőt és a tokaji bort, mondta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter egy csütörtöki szakmai beszélgetésen.

Oroszország Magyarország egyik legfontosabb partnere az agrár- és élelmiszeripari területen annak ellenére is, hogy a két ország közötti kapcsolatot megnehezíti a két éve hatályba lévő kereskedelmi embargó, húzta alá a földművelésügyi miniszter csütörtökön Budapesten egy közös szakmai tanácskozáson. Fazekas a magyar-orosz regionális mezőgazdasági fórumon elmondta: már most intenzív az együttműködés a két ország között az állat- és növényegészségügy, az élelmiszer-biztonság területén.

Bizakodásra ad okot az is, hogy Oroszországban még mindig számon tartják a magyar téliszalámit, a Törley-pezsgőt, a tokaji bort, jegyezte meg, és hangsúlyozta, a magyar élelmiszerek jó híre továbbra is töretlen az orosz piacon. 

Fazekas Sándor felidézte, hogy a kereskedelmi embargó miatt sok kiváló minőségű magyar árut kellett más piacokon elhelyezni az utóbbi időben, amelyeket korábban Oroszországban értékesítettek a magyar cégek.

Remélte, hogy ezek a termékek belátható időn belül visszakerülhetnek az orosz piacra. Magyarország számottevő kapacitással rendelkezik azokból a minőségi termékekből - baromfihús, feldolgozott zöldség, gyümölcstermékek, bor és pálinka -, amelyek az orosz piacon is jól eladhatók. Ezeken kívül olyan mezőgazdasági és élelmiszeripari gépeket, berendezéseket, technológiákat, termékeket is kínál, amelyekkel az Oroszország által meghirdetett mezőgazdasági fejlesztési program megvalósítása megalapozható. A miniszter példaként hozta fel az állatgyógyászati készítményeket, takarmányokat, takarmány-kiegészítőket, vetőmagokat, amelyekről szólva külön hangsúlyozta a GMO-mentességüket.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés