Művelt alkoholisták

2016. február 20. 14:37

Gazda Albert
Magyar Nemzet
Szabad-e az alkohol kultúrájáról beszélni egy olyan országban, ahol a minden kultúrától távoli alkoholizmus akkora társadalmi problémát jelent, mint nálunk? Nemcsak szabad, hanem muszáj is.

„Mióta húsz évvel ezelőtt elsüllyedtem a magyar borban, azóta mondom: ez az ital nem ital, ez kulturális jelenség. Van ebben kis nagyképűsködős okoskodás is, hiszen olyan ember nincs – vagy ha van, és nem csupán teszi magát, akkor ő a kivétel –, aki ne szeretné a bornak a hatását is. A könnyű mámor nyilván számít, az ember korántsem racionális lény.

Ám ennél is fontosabb ennek a világnak a szenzációs gazdagsága. A színek, az illatok, az ízek kavalkádja, a rengeteg árnyalat, amit a fajták, az évjáratok és a millió borvidék milliárd termőhelyének annyi mindenben különböző sajátosságai-tulajdonságai nyújtani tudnak. Ráadásul minden palack jó bort a termelője hitelesít végső soron, a neve nélkül nem értelmezhető egyetlen üveg tartalma sem.

Nem lenne igazságos azt állítani, hogy a rendszerváltás előtt nem volt itt semmi. Akkor is készültek tisztességes borok hazánkban, de a tömegtermelés nem kedvezhetett a sokszínűségnek. Az irányított piacnak miért lett volna igénye egyedi értékekre?

Ebből adódóan forradalminak láthattuk az első változásokat. A leghamarabb ébredő, a minőségre és a hitelességre elsőként figyelő, a korszerű technológiákhoz merészen nyúló borászok azonnal sztárok lettek, az irántuk érdeklődő és a termékeik árát megfizetni bíró közönség egyre bővült, a szubkultúra előbb tágult apránként, majd önálló kultúrává emelkedett.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 21 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A jó bort társaságban lehet élvezni.
Aki egyedül van, az berúgni veszi.

Ha megnézzük az orvosi statisztikákat, lesújtó a kép: évente kb 10.000 magyar hal meg alkoholfogyasztás miatt és több mint 1 millió alkoholistánk van. Lehet, hogy nem a kulturált italozásról, hanem az absztinencia előnyeiről kellene többet beszélni.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában