Csak a bor emelheti fel a Balatont

2016. február 20. 19:02

Kovács Tamás
Vinoport
A helybeliek megélhetése és a fiatalok helyben tartása csak egész éves munkával lenne biztosítható. Erre a szezon valljuk be, tömegesen sosem lesz képes. Vele ellentétben a szőlő és a bor évezredek óta bizonyít.

„Mi, balatoni termelők a saját eszközeinkkel segítjük az ördögűzést. Igyekszünk minél több szőlőt telepíteni, jó borokat készíteni, és mellé igényes gasztronómiát építeni. Tesszük mindezt egymást segítve, egymással összefogva.

A Balaton művelés alatt álló szőlőinek mérete az utóbbi 50 évben jelentősen csökkent. A jelenlegi bő 10.000 hektár kétszerese is művelhető lenne.

Balatoni Kör, a Rizling Generáció és a Csopaki Kódex termelőivel közösen kísérletet indítunk el a balatoni bor és vele együtt a Balaton újraértelmezésére! Jól működő nemzetközi példák alapján a Balatont a mostani hat helyett, egy borvidékként képzeljük el, melynek borait hosszú távon három letisztult és erős garanciákkal ellátott minőségi kategóriába sorolnánk: Balaton / Hegy / Dűlő. Az első években a Balaton legfontosabb szőlőfajtája, az olaszrizling állna a rendszer középpontjában.

 

A Vinea Balaton rendszerében idén tavasszal két szint bevezetése a terv. A rendszer nyitott minden balatoni termelő számára. A nevezett borokat egy független, nemzetközi tapasztalattal bíró zsűri értékeli majd.

BalatonBor

A rendszer alsó szintjét jelentő BalatonBor egységes arculattal kerül bevezetésre. Küldetése, hogy régiós közösségi termékként előmozdítson olyan termelői integrációkat, mely lehetőséget nyújt a rossz piaci helyzetben lévő kisebb szőlőtermelők bevonására is. A Balaton letisztult piaci megjelenése itthon és külföldön is eladhatóbbá tenné a borokat. A növekvő kereslet megemelné a szőlőárakat, hosszú távon újraindulhatna az elhanyagolt szőlők rekonstrukciója.

HegyBor

A hegybor szint a tó körüli sokszínű termőhelyi indentitást közvetítené. Már Hamvas Béla is leírta, hogy a balatoni hegyeknek külön karaktere van. A hegyi identitás a balatoni borkultúra szerves része. Minden termelőnek megvan a saját hegye, amit büszkén képvisel.

A „dűlő” vagy „válogatás” szint kidolgozása hegyenkénti lokális feladat. Példa a hegyszintű önkéntes szabályozásra a nálunk Csopakon immár négy éve működő Csopaki Kódex, mely csak dűlőborokat minősít. A kezdeményezéshez csatlakozott termelőkkel a legszigorúbb nemzetközi példák alapján 4 pillérbe gyűjtve fogalmaztuk meg a dűlőborral szemben elvárt kritériumokat.

A Vinea Balatont életre hívó közösségek nevében bátorítanék minden balatoni termelőt, hogy csatlakozzon a tervezett rendszerhez! Segítsük elő együtt a Balaton megújulását!”
Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 32 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Remélem, hogy gyurcsányi megkerült szakdolgozata lesz a felemelkedés hajtómotorja.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában