Szőlőt telepítek. Tégy te is így!

2016. február 22. 12:18

Hudák Mátyás
Mandiner.bor-komment
Segítsük elő a Balaton megújulását! Ehhez azonban nem az Olaszrizling szerintünk kóstolón kell a regionális ágazatra ilyen mértékben hatni akaró szándékokat megfogalmazni.

Kovács Tamás, a csopaki Szent Donát Pincészet borásza-tulajdonosa a Vinoporton hirdette meg a Balaton felemeléséről, a közös balatoni eredetvédelemről szóló cikkét, amit mi is szemléztünk. A csopaki-balatonfüredi borvidéken dolgozó Hudák Mátyás, az aszófői Hudák Szőlőbirtok és Borászat borásza a Mandiner.boron kommentben reagált, a szabadon szárnyaló vélemények és a párbeszéd híveiként ezt külön is közöljük.

*

„Kedves Tamás! 

Sajnálom, hogy nem szakmai berkeken belül vitázunk, habár az is igaz, hogy nemigen találkozunk.

Mivel ezen oldal lapjain olvastam először az elképzeléseteket, itt is fogok rá reagálni. 

Igaz, hogy a Balaton körüli termőterületek csökkentek az elmúlt 50 évben, mivel az elmúlt 25 évben csökkentek. 

A Balaton alkalmas lehet arra, hogy egy borvidék legyen! A bora viszont jelenleg nem alkalmas arra, hogy Balatonbor legyen. Ugyanúgy böngészni kellene a palackon, hogy ki és hol termelte, annyira változatos a Balaton körüli termőhely, sok a termelő! Egy az elképzelt Balatonbor kategóriájú terméknek mégiscsak kellene legyen egy valamelyest egységes jellege, minősége! 

Ha később a Rizlingen kívül más fajtával is fogalkoznátok, érdemes lenne már az elején a Rizlinget is feltüntetni a palackon! Arra is ügyelni kell, nehogy közben a fajta neve megváltozzon! xD

Segítsük elő a Balaton megújulását! Ehhez azonban nem az Olaszrizling szerintünk kóstolón kell a regionális ágazatra ilyen mértékben hatni akaró szándékokat megfogalmazni. Szakmai szervezetekkel, egyetemi tanszékek, kutatóintézetek és a szakma szélesebb körű, elismert képviselőinek bevonásával kell tárgyalóasztalhoz ülni.

A palackonként 30 forintért mit óhajtatok nyújtani a belépő termelőknek? Garantált értékesítést, vagy csak egy grafikát meg néhány szót a címkére?

Ez így egy szakmaiatlan, hozzá nem értő elképzelés. A média által eltorzított piac és a kereskedni akarás közös eredménye.

Szép gondolat, hogy a Balaton egész évben adjon munkát a fiataloknak. Támogatom. Szőlőt telepítek. Tégy te is így!

Az elképzelt Balatonbor kategóriát létre lehetne hozni kezdetben már 100Ha ültetvényen! Aki akar ilyen termelésben és értékesítésben részt venni, termelje meg hozzá a szőlőt és a bort egy egységes elvrendszer alapján, hasonló talajokon, térállásban, hozammal, stb. Kétségeim vannak azonban, hogy több termelő különböző borai egy gyűjtőnév alatt eredményesek lehetnek-e? Nem fog-e válogatni kereskedő és fogyasztó is termőhelyek, termelők szerint? Nem marad-e a polcon, illetve a raktárban a fogyasztók számára ismeretlenül a rendszerhez csatlakozó termelők bora, palackonként 30 forinttal magasabb előállítási költség mellett?

Dehogynem.

Homogén tételekkel egyszerűbb lenne! Igaz?

Vissza a jövőbe!

Üdvözöllek.

Mátyás”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 1 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés