A pezsgő igazolja, hogy Tokaj mindent tud

2016. március 16. 8:53

Demeter Zoltán
Vinoport
Tokajt szárazboros régióként is számon fogják tartani, de a világ ámulatát valójában majd az édes borainkkal válthatjuk ki.

- Ön szerint a száraz vagy az édes borral léphet Tokaj a világpiacra?

- Nem kérdés, hogy Tokaj legfontosabb bora az aszú, és hogy a világpiacon az aszúval érhetünk el átütő sikert. Az elmúlt 25 évben készültek nagy édes borok, amelyeket kóstolva éreztük, hogy megérkeztünk valahová. Ezek a borok a világtól mégsem kaptak olyan fogadtatást, mint amilyet szerintünk megérdemeltek volna, vagy akár ma is megérdemelnének. Sikertelenségük szembeötlő volt. Már a kilencvenes évek elején el kellett volna kezdeni divatot teremteni az édes bornak, de ez elmaradt.

Nem volt más választásunk, figyelmünk végül a száraz borok felé fordult. Remélem, hogy a döntés helyessége idővel beigazolódik. A száraz bortípus Tokajnak belépő, útlevél a világba. Sőt, a tokaji száraz borok gyorsan kinőhetnek útlevél szerepkörükből, mivel nagyon magas minőséget tudnak felmutatni. Meggyőződésem, hogy a száraz bor a világba csatlakozás egyik feltétele, és Tokajt szárazboros régióként is számon fogják tartani, de a világ ámulatát valójában majd az édes borainkkal válthatjuk ki.

- Vajon mennyit kell még erre várnunk?

- A világviszonylatban értelmezhető komoly borok már néhány pincénél elkészültek. Ezek már alkalmasak, hogy szerepet kapjanak a komoly nemzetközi megméretetéseken – és nem borversenyekre gondolok. De a borvidéki siker nem csak a termelőktől vagy letöltött tételektől függ. Magyarország világsikere – legyen szó akár a borról, akár másról – elsősorban az itt élőktől függ. Együtt alkotjuk az országot, így elsősorban nekünk kell képviselnünk, sugároznunk az általunk képviselt kultúrát, értékeket.

Minél több magyarnak kellene felfedeznie Tokaj nagyszerűségét, kiválóságát, legalább odáig el kellene jutnunk, hogy a magyar családok karácsonyi asztalán legyen egy palack tokaji aszú. Ha ez bekövetkezik, majd attól kezdve számolhatjuk az időt a világsikerig.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában