Kitiltottak három embert a Winelovers-rendezvényekről véleményük miatt

2016. március 16. 18:33
Három borszakembert tiltatott ki a Tokaji Borlovagrenddel Tábor István az általa szervezett Winelovers-rendezvényekről. Tábor szerint Szabó Edit, Tóth Rita és Ercsey Dániel kitiltásának oka van, ám hogy mi, nem árulta el nekünk. A borlovagrend tagjai szerint kellemetlen és szerencsétlen helyzetbe hozták őket, az egyik kitiltott, Ercsey Dániel az ügy miatt ki is lépett az egyesületből.

Nagy port kavart két héttel ezelőtti cikkünk a Kézdy Dániel, a Furmint Február alapítója és Tábor István, a Winelovers ernyőmárka alatt futó rendezvényeit hónapnevekre átnevező üzletember közötti vitáról. A vita annak kapcsán robbant ki, hogy Táborék a korábban Tokaj Grand néven futó kóstolójukat Tokaji Márciusra nevezték át, Kézdy Dániel szerint ez ugyanis egyszerű koppintása mind a Furmint Február nevének, mind koncepciójának. Kézdy Dániel Facebook-oldalán többen is hozzászóltak a cikkhez, felhívva a figyelmet többek között arra, hogy nem csupán a hónapnevekben másolt a Trinety Média Kft., hanem még ernyőmárkája, a Winelovers elnevezésében is: a #winelover ugyanis egy világszerte számos taggal bíró boros közösség neve.

Most itt a folytatás.

A Mandiner.bor értesülései szerint Tábor István levelet küldött a Tokaji Március március 19-i kóstolójának kezdete előtt a rendezvény helyszínén sajtótájékoztatót rendező Tokaji Borlovagrendnek, miszerint gondoskodniuk kell arról, hogy három személy – Tóth Rita, Szabó Edit és Ercsey Dániel – a sajtótájékoztató végét követően elhagyja a Tokaji Március helyszínét, mert az általuk rendezett kóstolóra akkor sem tehetik be a lábukat, ha egyébként rendelkeznek érvényes belépőjeggyel. Sőt, egyik Winelovers-rendezvényre sem mehetnek be a jövőben, írta Tábor, okként az illetők rendezvényeivel kapcsolatos negatív véleményét megjelölve.

Értesüléseink szerint az is közrejátszott a döntésben, hogy olyan hozzászólásokat írtak Kézdy cikkünket megosztó facebookos posztja alá, amik nem tetszettek neki.

A Kézdy falára kommentelő és ennek kapcsán lapunknak is nyilatkozó Takács Alexandrosz borkereskedő-sommelier elmondta, őt felháborítja, ahogy Magyarországon visszaélnek a #winelover névvel, ilyen a világ többi országaiban szóba se jöhet, ahogyan az sem, hogy csak úgy lemásolnak egy elnevezést és koncepciót. Elmondta, őt a kommentjei miatt nem tiltották még ki a Winelovers-rendezvényekről, de nem csodálkozna, ha sor kerülne rá, Kézdy Dániel és a három kitiltott mellett pedig maximálisan kiáll.

Hivatalos állásfoglalás nem érkezett

Kérdéseinkkel megkerestük a Tokaji Borlovagrendet is. Takaró Rita, a szervezet ügyvivője nem akart nyilatkozni az eset kapcsán, írásos kérdéseinket viszont továbbította a borlovagrend tanácstagjainak, akik elfoglaltságaik miatt cikkünk publikálásáig írásban végül nem adtak semmiféle hivatalos állásfoglalást. (Ha érkezik ilyen, természetesen beszámolunk róla.) Így az elnökségi tagokat kérdeztük körbe.

Barta Károly: Jelezni fogjuk egyetnemértésünket

Barta Károly, a mádi Barta Pince tulajdonosa, a borlovagrend volt alelnöke, jelenlegi elnökségi tagja éppen borsót ültetett, mikor utolértük telefonon. Barta Károly főként magánvéleményét kívánta elmondani a Mandiner.bornak: neki ez az egész történet nem szimpatikus, a három szakember kitiltásával hülye helyzetbe került szerinte a borlovagrend. Beszélt arról is, hogy nem kívánják élezni a helyzetet, ezért nem változtatják meg a tokaji borárverés borairól szóló sajtótájékoztatójuk helyszínét, ellenben szóban majd jelezni fogják Tábor Istvánnak, hogy nem értenek egyet ezzel a Szabó Edit, Tóth Rita és Ercsey Dániel ellen irányuló lépéssel.

Így is kaotikus a borlovagrend helyzete

Kovács Tibor, a Tokaj Hétszőlő birtokigazgatója, a borlovagrend nagymestere elmondta, ő nem látott semmiféle levelet Táboréktól, de az egyik érintettől hallott az ügyről. A kitiltás tényét megerősítette, mint mondta, úgy tudja, azért lépték meg ezt Táborék, mert a három szakember a Tokaj Március nevével kapcsolatban tett megjegyzéseket.

A kialakult helyzet kapcsán Kovács Tibor elmondta, kellemetlen, sem magánemberként, sem borlovagrendi tagként nem tudja azt elfogadni. Mint megtudtuk, a borlovagrenden belül ki is alakult egy vita arról, keressenek-e más helyszínt, és legyen-e egyáltalán sajtótájékoztató, ám Samuel Tinon alelnök javaslatára végül maradnak az eredeti terv mellett. A kitiltást személy szerint ő továbbra sem fogadja el: „Mi az, hogy nem engednek be valakit egy nyilvános rendezvényre? Nem szerencsés, hogy van olyan újságíró, akit beengednek és van, akit nem, megosztva ezáltal a viszonylag kis borújságírói közösséget.” A kitiltás időzítése sem jött jól Kovács Tibor szerint: a borlovagrend gyakorlatilag most kezdett el újra aktivizálódni, most kezdték el rendbe tenni a tagnyilvántartást, ez az ügy tehát a lehető legrosszabbkor jött nekik.

Samuel Tinon: Lapozzunk

Samuel Tinon, a borlovagrend alelnöke telefonon lapunknak elmondta, nincs most az ügyre kapacitása, rengeteg a teendője így is a borlovagrend kapcsán. A száraz szamorodnijairól ismert olaszliszkai borásztól megtudtuk, a napokban beszélt Ercsey Dániellel, akinek szerinte alapvetően semmi gondja nincs. Lapozzunk tovább, javasolta.

Szabó Edit: Felfoghatatlan ez az egész

Az egyik kitiltott, a nemrég indult Borsmenta.hu-t főszerkesztő Szabó Edit lapunknak következő sorokat írta az ügy kapcsán:

„Értetlenül állok a kialakult helyzet előtt. Felfoghatatlan számomra, hogyan jutottunk odáig, hogy a szervező kitilthat érvényes jeggyel rendelkező embereket egy olyan rendezvényről, amelyet egyébként belépőjegy ellenében bárki látogathat. S teszi mindezt azért, mert a korábbi rendezvényeit - szabad véleményünknek adva hangot - kritikával illettük egy közösségi portálon. A legfurcsább az egészben az, hogy a kitiltásunkról nem is tudtunk, erről Tábor István elmulasztott értesíteni bennünket. Kíváncsi lennék, mi történt volna, ha a jegyemet lobogtatva gyanútlanul besétálok. 

Nagyon sajnálom, hogy mindez a Tokaji Borlovagrend sajtótájékoztatója kapcsán került napvilágra, és azt is nagyon sajnálom, hogy a Tokaji Borlovagrend vezetői kérdés nélkül asszisztáltak ehhez a minősíthetetlen megoldáshoz. A kitiltásunk ténye fölött könnyedén tértek napirendre, elfogadva ezzel a megbélyegzésünket. Újságíró vagyok, és a területen végzett egész eddigi munkámmal a magyar borászok, a magyar borászat ügyét igyekeztem szolgálni. Ezt teszem a későbbiekben is, de természetesen meghozom a szükséges döntéseket.”

Ercsey Dániel kilépett a borlovagrendből

„Egy működő demokráciában senkit sem szerencsés véleménynyilvánítása miatt jogaiban korlátozni” – mondta lapunknak Ercsey Dániel, aki szerint még ennyire sem szerencsés, hogy mindezt a három kitiltott háta mögött intézték Tábor Istvánék.

Az pedig pláne nem szerencsés, hogy mindehhez kvázi pajzsként egy harmadik felet, a Tokaji Borlovagrendet használják, kellemetlen helyzetbe hozva mindenkit, tette hozzá. A Wine Sofa főszerkesztője, Ercsey Dániel a történtek miatt kilépett a Tokaji Borlovagrendből, hogy a továbbiakban „megkönnyítse” a szervezet dolgát – ám mint azt tőle megtudtuk, írásos beadványára ezidáig még nem reagáltak. 

Tábor latinul válaszolt

Lapunk megkereste a Szabó Editet, Tóth Ritát és Ercsey Dánielt a Winelovers-rendezvényekről kitiltó Trinety Media Kft. ügyvezetőjét, Tábor Istvánt is, aki kérdéseinkre nem válaszolva, értesüléseinket hivatalosan se nem cáfolva, se nem megerősítve egy latin nyelvű idézetet ajánlott figyelmünkbe:

Nihil in terra sine causa fit.

Semmi nem történik ok nélkül a földön – hangzik a mondat magyarra fordítva. Érdekességképpen megjegyezzük, hogy a mondás rövidített, „Nihil sine causa” verziója jóval elterjedtebb. Tábor híres mondásokhoz való vonzalma nem újkeletű, előző cikkünk kapcsán az olasz „Eppur si muove” mondatot ajánlotta olvasóink figyelmébe.

Üres rendezvénynaptár, lemondott megjelenések

A Tokaji Március nevű rendezvénysorozat kísérőprogramjai március 16-án – mikor a hónap már több, mint fele elmúlt – még mindig nem ismertek. A rendezvény honlapján üres képernyő fogad mind az alkalmi rendezvények, mind a kísérőrendezvények menüpont alatt, holott az eredeti koncepció szerint országszerte tokajozni kéne:

„Az összefogás keretében számítunk borbárok, éttermek, szállodák, kereskedések, gasztronómiai kistermelők, kézművesek együttműködésére is szerte az országból, akik ebben az időszakban a tematikus kóstolók, speciális ajánlatok mellett kulturális vonalon is részt vehetnek a programban. Az országos akció keretében helyszínként Budapest mellett természetesen maga a régió kap kiemelt szerepet.”

Valószínűleg annyi a program, hogy tizenhat nap is kevés a feltöltésükhöz.

Értesüléseink szerint a Furmint Február-névvitáról szóló cikkünk megjelenése körüli napokban számos pincészet lemondta a rendezvényen való megjelenést: így tett a Szilágyi László vezette Gizella Pince, Balassa István, a Kikelet Pincét vezető Berecz Stéphanie vagy éppen a tállyai Homoky Dorottya. A Disznókő Szőlőbirtok a korábbi tapasztalatok miatt már előre úgy döntött, nem vesz részt a kóstolón.

Úgy tudjuk, hogy a sátoraljaújhelyi AZ Nektár pincészetet annak ellenére szerepeltetik a kiállítók között, hogy a pincészet tulajdonosa, Asztalos Zoltán többszöri telefonos rábeszélés ellenére sem akar megjelenni a Tokaji Március március 19-i fővárosi kóstolóján. Egy hónappal ezelőtt nyolcvan fölötti borászkiállítóval büszkélkedett a rendezvény, most 64-et sorolnak föl – és igen, az AZ Nektár pince neve is ott figyel még. Információink szerint több olyan pince is van, aki bár valamiért szerepel a listán, nem fog elmenni bort locsolni a Corinthia Hotelbe. Hiszen soha nem is akart.

Összesen 13 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés