Balogh Zoltán most mindent elmond a kézművességről

2016. április 5. 9:51
A kézművesség értékválasztás: az emberre szavazok a munkafolyamatok gyors és olcsó kibekkelése helyett, fogalmaz Balogh Zoltán, a Somlói Apátsági Pince tulajdonosa.

Kovács Antal háromszoros magyar bajnok sommelier, a Pinceáron borkereskedés tulajdonosa a Somlói Apátsági Pincéhez látogatott el. Itt Balogh Zoltán, a SAP magát borosgazdának nevező tulajdonosa főleg a kézművességről mesélt a forgatás során:

„Sokszor elhangzik, hogy a mi a kézművesség meg hogy nincs ez definiálva. Egyébként dehogy nincsen, megtörtént, én definiáltam. A kézművességnek nagyon nagy átka a kézműves fagyi, a kézműves ropi, a kézműves gumibelső, a kézműves féktárcsa: hogy minden kézműves a jövő héttől kezdve. Ennek így nincs értelme. A valódi kézműves termékek nem lesznek attól kevésbé kézművesek, hogy valaki más abuzálja ezt a fogalmat. Inkább azt tartom, hogy akkor, amikor egy bor elkészítésénél a gyorsaság, az elvárt ízprofil és a gazdaságosság, hogy olcsóbb és nagyobb mennyiség legyen, mint szempontok fontosabbá válnak a bor egyediségénél és a borvidék élhetőségénél, akkor ipari bortermelésről beszélünk.”

A kézműves borkészítés következőkre ügyel Balogh Zoltán szerint:

„A bor minősége, egyedisége, és a borvidék élhetősége a fontos. A borvidék élhetősége nagyon nagy fogalom, beleértem, hogy nem irtom ki a növényeket, nem irtom ki az állatokat, és nem irtom ki az embereket sem. Egy borvidék nem létezik szőlőmunkás nélkül. Nem létezik vincellérek, nem létezik vendéglátás nélkül. Ehhez mind emberek kellenek, akik ebben dolgoznak. Ha mindenhova kóla- és hamburgerautomatákat szerelnénk fel, az összes szakács és pincér elmehetne a Tescóba polcot feltölteni. Ha választhatok aközül, hogy inkább lefújok valamit gyomirtóval, vagy adok fizetést a Zolinak, aki egy kaszával végigmegy rajta, az nyilván drágább. De jobb is. Ez egy értékválasztás: én az emberre szavazok, és nem arra, hogy olcsóbban, gyorsabban kibekkeljek egy munkafolyamatot.

A videó további részében Balogh Zoltán megmutatta a Somlói Apátsági Pince pincéjének épületét, jártak a pince körüli szőlőkben, mesélt arról, miért nincs biológiai vagy biodinamikus szőlőtermesztést igazoló papírja, de a bakműveléses szőlők jégvédelméről és félkilós hozamairól, a bazalttufa pozitív tulajdonságairól is mond pár szót.

Összesen 23 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A kézművesség sima marketing. És ebből fakadóan percekig lehet myomni a bullshitet róla.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában