Félmillió fölött a Szepsy-eszencia palackja

2016. április 19. 20:46

Tallián Hedvig
iMád
A féllitereses palackban forgalomba kerülő borritkaság kiskereskedelmi ára 1480 angol font, ez közel hatszázezer forintos palackonkénti árat jelent.

Az esemény különlegessége magyar szempontból, hogy a Szepsy Pince az 1996-os és 1999-es évjáratok után újabb Eszenciát bocsátott piacra. Ifjabb Szepsy István képviselte Londonban családi pincészetüket, aki rövid előadásban adott hátteret a 2002-es Aszú és a 2007-es Eszencia megértéséhez.

A borvidék egyedülálló természeti adottságainak és történelmi időszakainak felvázolása után részletezte a szamorodni, az aszú, és az eszencia közti különbséget. Hangsúlyozta, hogy mennyire munkaerő igényes folyamat az aszúszem szedése. Gyakorlott munkatársaik tizenöt-húsz kilogrammot tudnak kicsipegetni a fürtökből fejenként naponta, jó évjárat esetén. Az összegyűjtött aszúszemekből kicsöpögő nektár az eszencia, mennyisége rendkívül alacsony. Íze és struktúrája a világon egyedülálló, mint ahogy a 2007-es évjáratú Szepsy Birtok Eszenciáé is, mely 2,5 % alkoholtartalommal és 570gr/liter cukortartalommal bír. E bor a Botrytis Forumon volt először kóstolható a nyilvánosság előtt.

A 0,5 l-es palackban forgalomba kerülő borritkaság kiskereskedelmi ára 1480 angol font, ez közel hatszázezer forintos palackonkénti árat jelent. Forczek Ákos kereskedő elmondta, hogy a rendelkezésre álló kétszáz palacknyi tételből már a fórumot megelőzően tizenkét hatos karton gazdára lelt és a fórumon újabb vásárlási szándékokra adtak kezet. A Botrytis Forum nem titkolt célja még, hogy e természetes édes borok piaci pozicionálása révén is felhívja a figyelmet a természet és az ember közös munkája által alkotott palackba zárt kincsekre. Egon Müller Trockenbeerenauslese-éinek ára a sok ezer eurós szférában mozog már jó ideje.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában