Végre leomlottak a falak Mádnál és Tokajnál

2016. április 28. 10:59

Milotta László
Borrajongó
Való igaz, a tokaji borvidék keleti és északi része jobban kiesik a tokaji körforgásból, errefelé én is ritkán járok.

„Végre leomlottak a falak Mádnál és Tokajnál – viccelődik Ujfalussy Szabolcs, ahogy a Tokaj Oremus irodájában összefutunk Bacsó András főborász-birtokigazgatóval. Való igaz, a borvidék keleti és északi része jobban kiesik a tokaji körforgásból, errefelé én is ritkán járok, és az Oremus régóta tervezett meglátogatása is egészen a múlt hétvégéig váratott magára.

(...)

A dűlőtúra első állomása a Petrács-dűlő volt, amelyről remekül belátni egész Tolcsvát és ahol nagyon régi, talán közvetlenül a filoxéravész előtti, talán közvetlenül az utáni furmintváltozatok anyatőkéit találták meg Bacsó Andrásék. Az andezites alapkőzetű lejtőn meredező bakművelésű régi tőkék sorai között éppen lóval szántottak ottjártunkkor. A talajban diónyi, vagy még nagyobb féldrágakövek - jáspisok, kalcedonok - hevernek szétszórva, a kőgyűjtők Mekkája lehetne ez a dűlő.

A település túloldalán, a Gyapáros-dűlőben található az Oremus kb. 8 éves klónparcellája, ahová a Petrács anyatőkéiről szelektált klónokból telepítettek el 1-1 sort. A termésből számos mikrovinifikációs kísérlet eredményeképpen választják ki a legmegfelelőbb változatokat, amelyeket szaporítanak és a későbbi telepítésekhez terveznek felhasználni, hiszen jelenleg a birtok mintegy 20 hektárnyi területe bérbe van adva vagy későbbi telepítésre vár. A területeken a furmint, hárslevelű, sárgamuskotály, zéta és kövérszőlő ültetvények mellett aprócska kísérleti parcellákon nemzetközi fajtákból - pl. pinot gris, petit manseng, syrah és pinot noir - is telepítettek pár sort.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés