Óda egy dobozos borhoz

2016. április 30. 12:37
Egy strasbourgi romatelepen dolgozó civil szervezet által rögtönzött ebéden valami olyasmi történt, aminél franciábbat elképzelni se lehet.

Kedden és szerdán Strasbourgban voltam, hogy saját szememmel is meggyőződjek arról, milyen az, amikor egy civil szervezet a helyi önkormányzattal együttműködve több, kevesebb sikerrel, nagy küzdelmek árán megpróbál valamit tenni a városszéleken, helyenként áramhoz való hozzáférés nélkül, lakókocsikban élő romák integrációjáért. Erről a Mandineren a későbbiekben még részletesen be fogok számolni, egy aprócska borhoz kapcsolódó részletet azonban külön ki szeretnék emelni.

Mert annyira jellemző, és mert annyira tetszik.

A szerdai napon a strasbourg-neuhofi reptér melletti Polygone-negyedben élő romák életkörülményeinek javításáért küzdő Lupovino nevű civil szervezetnél jártam. A név ne tévesszen meg senkit, nem egy olasz farkaskolóniának a borairól van szó, a Lupovino név a „lutte pour une vie normale - Küzdelem egy normális életért” rövidítése.

A civilek nemcsak történetekkel, hanem egy szerényebb ebéddel is vártak.

Ám mielőtt erre rátérnék, felidéznék egy novemberi Mandiner-hírt:

„Protokollbeli nézeteltérés miatt elmarad az iráni és a francia elnök jövő hétre tervezett párizsi munkaebédje. Teherán ugyanis azt kérte az Elysée-palota protokollosaitól, hogy egyáltalán ne legyen bor az asztalon. Franciaország a köztársasági hagyományokra hivatkozva elképzelhetetlennek tartja a kérés teljesítését. Az RTL kereskedelmi rádió értesülése szerint azonban a tervezett munkaebédet az iráni fél lemondta, miután a francia protokollnak megfelelően az ebéden a legjobb francia borokból szolgáltak volna fel, pedig az iszlám tiltja az alkoholfogyasztást. Párizs jelezte, hogy azért nem tud eleget tenni az iráni kérésnek, mert az Elysée-palotában rendezett minden hivatalos ceremónián felszolgálnak francia borokat, akkor is, ha muzulmán vallásúak a vendégek. A borból természetesen nem kötelező inni.

És akkor mutatnék egy képet az ebédünk italos asztaláról.

Vin de France. Vive la France.

(És ne tévesszenek meg senkit a bag in box csomagolás iránti előítéletek: a bor minőségével semmi gond nem volt.)

Összesen 17 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ez mi volt? Ennek a cikknek semmi értelme?

Most ebbe mi a hir?
Igen, francia kajalasokon szokott lenni bor. Es? Ezen most lepodjek meg?

Örkény István: HÍR
Ágyában dohányzott borsodbányai lakásán Haris Márton vájár. Miután végigszívta cigarettá­ját, lámpát oltott, falnak fordult és elaludt.

Ez olyan hollandos vendéglátásnak néz ki. Jönnek
a barátok vacsorázni, kibontunk egy csomag ropit.

Hogyhogy miről szól a cikk? Nem vetted észre,
hogy ez egy szabad vers? Pedig e cím is
mutatja a műfajt (óda).

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés