Ez a palack édesbor 200 ezer forintba fog kerülni

2016. április 30. 12:07
A Schloss Johannisberg Németország egyik leghíresebb borászata, a késői szüret 1775-ös feltalálását is hozzájuk köti a legenda. Három édesbort mutattak nekünk a VDP mainzi nagykóstolóján, köztük egy teljesen friss, még hordóminta fázisban leledző trockenbeerenauslesét.

Múlt hétvégén rendezte meg a terroirszemléletet fontosnak tartó német csúcsborászatokat tömörítő VDP a szokásos mainzi nagykóstolóját, amin a Mandiner.bor természetesen idén is ott volt. (Cikkünket 2015 tapasztalatairól itt, a 2014-es kóstolóról itt találja.)

A Schloss Johannisberg Németország egyik legrégebbi és leghíresebb borászata, a Rheingau szívében, a borászati iskolájáról ismert Geisenheimtől északkeletre található, a kastélyról elnevezett, 35 hektáron elnyúló Schloss Johannisberg-dűlő fölött. A birtok borai csak és kizárólag ennek a dűlőnek az alapanyagából készülnek. A borászat korábban a Metternich-család birtoka volt, ma az Oetker-konszernhez tartozó Henkell&Co-csoporté.

A pincészetnek a Schloss Johannisberg-dűlőn kívüli, szintén rheingaui szőlőterületeiről készült, szintén hasonlóan jó borok Mumm néven kerülnek forgalomba. A Mummok között felbukkan pinot blanc és pinot noir is, a Schloss-borok csak rieslingből készülnek.

A címke minden bornál gyakorlatilag azonos, csupán a kapszula színe és felirata tér el: a sárgakapszulás bor a legkönnyedebb, leggyümölcsösebb száraz iskolázású riesling, az ezüstkapszulás a Nagy Komoly Szárazbor, a zöldkapszulás a kései szüret, amit egy legenda a birtokhoz köt, a rózsaszínnel és arannyal bevont tételek pedig komoly édesborok. Egy ilyen édesbor-trilógiát kóstoltunk a pincészet standján.

Bár a csak a szakmának szóló mainzi nagykóstolóra a legtöbb pincészet leginkább azokat a borokat viszi, amelyektől nagy kereskedelmi sikert remél – a száraz alaprieslingeket és pár komolyabb, dűlőszelektált GG-tételt, édeseket alig találtunk –, a Schloss Johannisberg gyakorlatilag minden borát elhozta, amit a pincében és a raktárban talált.

2015-öt a pincészet képviselője grandiózus évjáratnak nevezte, és rögtön töltött is egy remek arányokat felvonultató 2015-ös Rosalack Auslesét. 120 gramm/liter a maradékcukra, de a rheingaui savak és azok összetétele miatt egyáltalán nem érezni édesnek a bor. A 2011-es Rosa-Goldlack Beerenauslese 194 gramm/liternyi cukrot tud, hosszan tartó, aszalt gyümölcsökben megnyilvánuló érettebb karaktert mutat.

A pontot az i-re, a gyémántot a koronára, a pincészet teljesen friss, 2015-ös, természetesen még csak hordóminta fázisban lévő Goldlack Trockenbeerenauslese bora tette fel. 280 gramm/literes cukortartalmával a legjobb tokaji borászatok aszúival versenyzik, ám egészen más a stílusa, mások a gyümölcsei, más a savszerkezete: ez fiatalabb, jó értelemben véve teásabb, trópusibb, de a cukortartalom miatt mégis hasonlít a tokajikra. A bor 630 euróba kerül majd, 0,75 literes palackban hozzák forgalomba. 2011-es évjárata 600 euró volt, és már el is fogyott.

Összesen 3 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés