Minden titkomat nem árulhatom el

2016. május 1. 9:48

Romsics László
Borsmenta
A Törleynél képzeltem el a jövőmet. Huszonegy éve dolgoztam náluk, partnerek voltak a taníttatásomban, nem gondoltam, hogy el kellene mennem. Aztán egy szép napon valaki megkeresett.

Nem csodálom, hogy húztál egy vonalat, és úgy döntöttél, hogy nem próbálkozol tovább. Hogyan változott az életed ezek után?

Amíg az eredmény meg nem érkezett, nem gondolkodtam. Furcsamód azt éreztem, hogy ez a vizsga megvan. Utólag kiderült, hogy olyan boroknál hibáztam, amelyeket korábban nemcsak kóstoltam, de már tanítottam is. Tudom, hogy az agy stresszhelyzetben sokszor megmagyarázhatatlanul működik, de ebbe akkor se könnyű beletörődni. Megkaptam az eredményt, aztán hetekig azon rágódtam, hogy hogyan ronthattam el. Minden éjjel újra és újra végigéltem a vizsgát, hol álmomban, hol félig ébren, töprengtem, mit is éreztem, mit írtam, miért azt írtam. Miközben folytatódtak a dolgos hétköznapok, és mintha mi sem történt volna, jártam be dolgozni a Törleybe.

Nem gondoltál arra, hogy váltanod kellene? Hogy talán új kihívásokat kellene keresned?

Egyáltalán nem. A Törleynél képzeltem el a jövőmet. Huszonegy éve dolgoztam náluk, partnerek voltak a taníttatásomban, nem gondoltam, hogy el kellene mennem. Különben sem vagyok ugrálós típus. Jó helyem volt ott, megbecsült tagja voltam a csapatnak, bár azt szerettem volna, ha a megszerzett tudást jobban hasznosíthatom. Aztán egy szép napon valaki megkeresett.

Kicsoda?

A Csányi Pincészet. Kérték, hogy üljünk le beszélgetni, mert van egy vezérigazgatói feladat, és rám gondoltak.

Ismerted a pincészetet?

A borokat jól ismertem, és jártam ott korábban, de nem voltak naprakész információim. Az első beszélgetés után még következett néhány, aztán végül januárban csaptunk egymás tenyerébe, és február elején kezdtem el a munkát vezérigazgatói minőségben.

Mi az, ami számodra ebben a feladatkörben kihívást jelent?

Sok minden. Nagy öröm, hogy a szőlőterületek szépen műveltek és a borvidék legjobb adottságú dűlőiben vannak. Ebben a pincészetben korábban is minőségi munkára törekedtek, de azért szemléletben tudok újat hozni. Nem használnék olyan nagy szavakat, hogy »világszemléletet« akarok itt meghonosítani, de beutaztam a világot, és rengeteg olyan tapasztalatmorzsát összegyűjtöttem, amit itt most egybe lehet gyúrni. Azt a tudást, amit a tízéves tanulás alatt megszereztem, nagyon jól fogom itt hasznosítani.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában