Magyarország a ripacs borok Eldorádója

2016. május 2. 11:58

János von Beöthy
Wine Art Culture
A magyar borászok nem gondolkodnak el a kulturális különbségen például Bordeaux és Burgundia között. Magyarország a ripacs borok Eldorádója, és ez már számomra tűrhetetlen. Interjú.

Ha jól tudom szíved csücske a pinot noir.

Igen, a Pinot noir a maga egyszerűségében egy nagyon strukturált bor, kultúra és finomság kell a megértéséhez. A magyar borászok nem gondolkodnak el a kulturális különbségen például Bordeaux és Burgundia között. Magyarország a ripacs borok Eldorádója, és ez már számomra tűrhetetlen. Nem a kifinomult borokról szól a borászat, hanem olyan borokról, amik eluralkodnak az ember szájában. 15-ös alkohollal hoznak ki pinot-kat a magyar borászok, és ennek a szőlőnek a finomságát teszik tönkre ezzel. Ha kicsit is megnéznék a világ nagy pinot-it, akkor látnák, hogy max. 13-as alkohollal rendelkeznek.

Említetted a fajélesztőket.

A mi boraink spontán erjednek, mi nem használunk fajélesztőket, ezáltal ízviláguk is sokkal szélesebb és komplexebb. Ezt a komplexitást nem találod a fajélesztős boroknál, cserébe kéknyelű bort ibolya illattal – ami abszurdum- azt igen, és a sznobok ezt imádják… Az így készített boroknál a Terroir háttérbe szorul, és amíg az emberek nem igénylik a jobb borokat nem is lesz ez másképp. Mi kicsik vagyunk ahhoz, hogy a népélelmezést magasabb szintre emeljük, de ami tőlünk tehető, azt megtesszük.

Meghatározó borászatok Magyarországon?

Számomra kevés. Elenyésző azok száma, akik jó irányba tartanak. Ezért is vagyok alapító tagja a Terra Hungarica egyesületnek. Az egyesület azon szisztéma szerint dolgozik, ahogyan én is dolgozom: biológiai mezőgazdaság és spontán erjesztésű borok. Csak így lehet autentikus borokat készíteni. Ha minden borászatot összeszámolok, aki tagja ennek az egyesületnek, vagyunk vagy hatvanan. A magyar borászat más irányba megy! Sok esetben technológiai borokat készítenek Magyarországon, fajélesztőkkel, ahol a borász tudása elenyésző. Pedig a nagy borhoz három dolog kell: jó termőtalaj, jó szőlő és jó borász. Ha megnézzük a világ nagy borait, azok is tradicionális, azaz, biológiai gazdálkodásból származnak, csak ők nem firtatják ezt. Addig nagyon nem is lesz nagy bor Magyarországon, amíg az úgynevezett nagy borászatok, ezzel a kémiai módszerrel készítik boraikat és nem termelünk eleget.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 7 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ez így van. De jobb későn, mint soha!

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában