Elstartolt a Bocuse d'Or

2016. május 9. 20:39
Kiválasztották az alapanyagokat az első versenyfeladathoz a Bocuse d'Or résztvevői hétfőn, ezzel megkezdődött a nemzetközi szakácsverseny európai döntőjének programja. Itt van minden, amit a versenyről tudni kell.

A világ legrangosabb szakácsversenyének kontinensdöntőjét kedden és szerdán, első alkalommal rendezik meg a magyar fővárosban. Hamvas Zoltán, a Magyar Bocuse d'Or Akadémia elnöke az MTI-nek elmondta, hogy az Európa húsz országából érkezett séfeknek segítőikkel egy hal- és egy vadételt kell megalkotniuk a rendelkezésükre álló 5 óra 35 perc alatt, dunai kecsegéből és annak ikrájából, illetve magyar gímszarvasból.

Hosszú hónapok csatájának eredménye

A versenyzőknek a halételhez csak a számukra biztosított piacról szabad beszerezniük az alapanyagot: zöldségeket, gyümölcsöket, salátaféléket, zöldfűszereket, csírákat. A kontinensdöntő pikantériáját az adja, hogy három meglepetésfűszerből mindkét napra kisorsolnak egyet-egyet: a kedden versenyző tíz csapatnak a tárkonyt kell majd felhasználnia, emelte ki Hamvas Zoltán. A vadételhez minden hozzávalót a csapatok hoztak, de szigorú szabályok írják elő, hogy melyik alapanyag mennyire lehet előkészítve, tette hozzá a verseny igazgatója. Hamvas Zoltán hangsúlyozta: sosem fordult még elő a verseny történetében, hogy a rendező ország adhatta mindkét fő alapanyagot, ez hosszú hónapok csatája volt a francia szervezőkkel.

Beláthatatlan jelentőségű, hogy felkészülésük három-négy hónapja alatt a csúcsgasztronómia ilyen fontos képviselői magyar alapanyaggal kísérleteznek, mondta. A csapatok ugyanis hivatalosan négy-öt fősek, de például Széll Tamásnak itthon legalább ötven séf látta a munkáját, és ez a többi csapatnál is hasonlóan történhetett.

Csak magyar borok a terítéken

Hamvas Zoltán hozzátette, a verseny valamennyi kapcsolódó eseményén kizárólag magyar borok kerülnek a poharakba. A szervezők a Kárpát-medencei fajtákra hívják fel a figyelmet, ezért a furmintra, a kékfrankosra és a kadarkára épül a borsor.

Szezonváltás van itthon, de sebaj

Kápolna Beáta, a Metro Magyarország ultrafriss beszerzési vezetője az MTI-nek elmondta, a vállalat jóvoltából a csapatok több mint kétszázféle termék közül választhattak. A kiváló minőségen felül a Metro próbált ügyelni arra is, hogy a hazai és az importtermékek aránya azonos legyen, noha Magyarországon még éppen zajlik a szezonváltás, jegyezte meg. A két fő hozzávaló, a szarvaspisztoly (egyben bontott gerinc és comb) és a kecsege is Magyarországról érkezett: az Öreglaki Vadfeldolgozó Kft-től, illetve a Győri Előre Halászati Termelőszövetkezettől, közölte Kápolna Beáta.

A Bocuse d'Or világdöntőjét 2017-ben rendezik meg Lyonban, a világ legjobb séfje címért a kontinensdöntők legjobbjai szállhatnak harcba. Az európai döntőre húsz nemzet séfjei érkeztek Budapestre, közülük tizenegyen juthatnak ki Lyonba. Magyarországot Széll Tamás, a 2013-as világdöntő 10. helyezettje képviseli, commis-ja (segítője) Szabó Kevin, a coach Vomberg Frigyes, a csapatkapitány pedig Szulló Szabina lesz.

A lelkes közönség előtt zajló verseny első napján sorrendben az izlandi, az osztrák, a norvég, a bolgár, a finn, a német, az észt, a spanyol, a brit és a török csapat, majd szerdán a holland, az olasz, az orosz, a svájci, a horvát, a francia, belga, a magyar, a dán és a svéd csapat készítheti el, majd mutathatja be a haltányért, majd a vadtálat.

Az eredményhirdetést szerda este tartják.

Összesen 1 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés