4x4 hely, ahol olcsón, gyorsan, jót lehet enni Budapesten

2016. május 10. 20:19

Bede Márton
444
Néhány év után a valóban szép eredményeket elérő Nagy Magyar Gasztroforradalom megtorpant. Ma pont ugyanazok az ország ünnepelt éttermei, mint öt, részben pedig tíz évvel ezelőtt.

„Néhány év után a valóban szép eredményeket elérő Nagy Magyar Gasztroforradalom megtorpant. Ma pont ugyanazok az ország ünnepelt éttermei, mint öt, részben pedig tíz évvel ezelőtt. A pangás a »csúcs«, »leülős«, »igazi« éttermi kategóriában különösen szembetűnő: ma kevesebb ilyen hely nyílik, mint amennyi bezár/eltűnik/silányabbá alakul át.

Hogy ez miért így van, majd egyszer megfejtik a vendéglátóipar-történészek. Az én elméletem az, hogy akárcsak a magyar gazdaság többi területén, itt is az a baj, hogy akinél a pénz van, annak nincs annyi esze, ízlése és szorgalma, amennyiből egy komoly éttermet megnyitni, aztán tisztességesen működtetni lehet. És az is a csúcskategória ellen dolgozik, hogy nemzetközileg is volt egy visszahőkölés: a New York Times háromcsillagos éttermeket húz le, mások kiáltványokat írnak a másodvonalas skandináv bohóckodás ellen, és van, aki az egész fine dining-műfaj végéről beszél.

Na de mit csináljon ebben a sanyarú helyzetben Budapesten az, akinek van esze, ízlése és szorgalma, pénze viszont nem olyan sok? Megpróbál kevesebből kihozni valami jót.

Annyira gyűlölöm a kifejezést, hogy megpróbálom minél kevesebbszer leírni, de mindebből egyenesen következik, hogy: streetfood. Magyarországon - illetve hát Budapesten - ma már minden streetfood, ami olcsó, pedig ennek így nincs sok értelme. Nálunk még a phó, a vietnami leves is streetfood, pedig azt nem is lehet gyaloglás közben enni. Ugyanakkor viszont az is igaz, hogy Vietnamban tényleg az utcán, műanyag sámlikkal körbevett asztalkáknál árulják a phót, ami így mégis streetfoodnak lenne nevezhető. Csak hát ilyen alapon a délkelet-ázsiai konyha szinte teljes egésze streetfood, hiszen ott majdnem mindent lehet az utcán kapni.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 26 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

mártonkám

ki kéne csak egy kicsit mozdulni abból a 3 budai kerületból ahol a romkocsmáidat látogatod

látnál ám sok csodát!

ps:
A Szél Kálmán teret kerüld el, mert Tarlós libsidarálót csinált a mozgólépcsőből!
Ezt a 444-fórumán olvastam.

MUHAHAHAHAHAHA

"..Néhány év után a valóban szép eredményeket elérő Nagy Magyar Gasztroforradalom megtorpant. Ma pont ugyanazok az ország ünnepelt éttermei, mint öt, részben pedig tíz évvel ezelőtt. A pangás a »csúcs«, »leülős«, »igazi« éttermi kategóriában különösen szembetűnő: ma kevesebb ilyen hely nyílik, mint amennyi bezár/eltűnik/silányabbá alakul át.

Hogy ez miért így van, majd egyszer megfejtik a vendéglátóipar-történészek..."

Miért?? Azért mert minimális az igény másra és vidéken pénz sincs nagyon rá.

Haver mesélte - vendéglátós vidéken -, hogy a rántott hús, és annak a klf varációi körül forog minden.

Kezdetben- próbálkoztak mással is hiper szuper nem tudom milyen séf rakta össze nekik az étlapot, de két hónap után vissza kellett térniük a "gyökerekhez" mert tönkrementek volna, így maradt a sajttal-sonkával töltött rántott hús sült burgonyával vonal.


Ez van, erre van kereslet.

Válaszok:
Nomine | 2016. május 10. 22:19

A teljes cikkben sok jó tipp van.
Én a japánt biztos nem hagyom ki.

Akkor nem ettél még. A vidéki Németországban...
Pommes +schnitzel. Esetleg wurst

Ott meg ez a sláger

Válaszok:
Laibach | 2016. május 10. 22:46

Beledumálod amit senki nem mondott.

Nálunk is, erre akartam kilyukadni. Lehet kísérletezgetni, de erre van igény, ennyi. A vendégnek kell megfelelni nem a trendeknek.

A pizzájuk és a kávéjuk verhetetlen.

Mit hazudtam ? Menjél már be egy átlag magyar étterembe.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés