Fehérboraikban, és nem csak a rieslingben látnak jövőt a német borászok

2016. június 7. 13:23
Továbbra is a rajnai rizling dominálja a német szőlőterületeket, de egyre többet telepítenek szürkebarátot, pinot blanc-t és sauvingon blanc-t is. A kékszőlő-telepítések aránya csökkent, a jövőt a friss számok alapján a fehérborokban látják a német borászok.

Míg 2008-ig folyamatosan nőtt a németországi kékszőlő-fajtákkal betelepített területek aránya, ez azóta csökkenni látszik. A Német Borintézet szövetségi statisztikai hivatal számain alapuló friss sajtóközleménye szerint 2015-ig kereken 2000 hektárral nőtt a fehérszőlő-fajtákkal betelepített terület, így most már 67 074 hektáron teremnek Németországban fehérszőlő-fajták. A szürkebarát és a pinot blanc a két legtöbbet telepített fajta, előbbi 320, utóbbi 269 hektárnyi növekedést ért el.

Rieslingben és pinot blanc-ban világelsők

Nem véletlenül: a pinot blanc Németországban terem világszerte a legtöbb helyen – 4973 hektár összesen –, míg a szürkebarát esetében Németország a maga 5947 hektárjával második Olaszország mögött. Az 102 543 hektárnyi összterületnek a fehérszőlős terület 65,4 százalékát teszi ki. A vezető szőlőfajta továbbra is a rajnai rizling: 0,7 százalékpontos növekedéssel 23 596 hektáron termesztik ezt a fajtát. A legtöbb riesling a Pfalzban terem 5814 hektáron, ezt a Mosel követi a maga 5387 hektárjával. Ezzel a világ összes riesling-ültetvényének kereken fele Németországban található.

A sauvignon blanc kedveltsége továbbra is dinamikusan növekszik a német borászok körében, ez a telepítésekben is megmutatkozik: 2015-ben a 2014-es évhez képest 5 százalékpontos növekedéssel már 894 hektáron termett ez a fajta. 

Pinot noirban harmadikok

A kékszőlőfajták a legfrissebb számok szerint 34,6 százalékos arányt tudnak magukénak Németországban a maguk 35 469 hektárjával. A vezető szerep továbbra is a németül Spätburgundernek nevezett pinot noiré: 11 784 hektáros termőterülete gyakorlatilag változatlan maradt. Nemzetközi összehasonlításban Németország Franciaországot és az Egyesült Államokat követően harmadik helyen van a pinot noir termőterületét illetően. 

A Magyarországon is népszerű nemzetközi kékszőlő-fajtákkal már nem állnak olyan jól a németek. Merlot-ból 20 hektárnyit telepítettek tavaly, így már 619 hektáron terem, a cabernet sauvignon öthektáros növekedéssel 364 hektáron terem. Még kevesebbet látni cabernet franc-ból vagy syrah-ból: ezekből 61, illetve 51 hektárnyi terem csak.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés