A tavasz küldötte: Királyleányka

2016. június 7. 12:58

Gali Ferenc
Transylwine
A külföldiek általában megdöbbennek, hogy ilyen aromaszerkezetű bor is létezik. A korábbi kóstolási élményeik fényében igazából nem tudják hová tenni. Interjú.

Milyen ételekhez ajánlanád a Királyleánykát?

A Partium-ban ahonnan én származom, leginkább a faszénen sütött, házi majonézzel megbolondított padlizsánkrém mellé szokták kínálni. Ez egy klasszikus párosítás, érdemes kipróbálni! De például a fahordós Királyleányka, amilyet a Recas pincészet is készít, kiválóan működik a libamájjal is. Sok külföldi vendégnek szereztünk már ezzel a párosítással is maradandó élményeket.

Érdemes érlelni, vagy inkább fiatalon fogyasszuk a Királyleánykát?

A frissre hangolt, reduktív borokat 1-2 éven belül, a finom fahordós érlelést kapott tételeket pedig 2-3 éven belül érdemes elfogyasztani. Érdekesség, hogy bár a Recas pincészet mintegy 150 hektáron termeszti ezt a bőtermő fajtát, a pincénél mégis elfogy az utolsó palack is a következő nyárra.

Egyre nagyobb az érdeklődés a helyi szőlő és borfajták iránt. Mit mond egy külföldi borkedvelő, amikor először kóstol Királyleánykát?

Általában megdöbbennek, hogy ilyen aromaszerkezetű bor is létezik. A korábbi kóstolási élményeik fényében igazából nem tudják hová tenni… Tapasztalatból mondom, hogy mindenki megszereti, nem csak a hölgyek, hanem a férfiak is, mivel az illata nem tolakodó, parfümös. A Királyleányka a bájával mindenkit levesz a lábáról, talán számomra ezért a borok múzsája…”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés