Menekült séfek fesztiválját rendezi meg tíz párizsi étterem

2016. június 15. 16:33
A héten első alkalommal rendezik meg a Refugee Food Festival elnevezésű rendezvényt Párizsban. A szervezők célja, hogy megváltoztassák a migránsokról kialakult képet és felhívják a figyelmet arra: a migránsok kompetensen, tudással és kulturális örökségükkel a birtokukban érkeznek az országba.

A migránsokról kialakult kép megváltoztatására menekült séfek fesztiválját hirdette meg tíz párizsi étterem. Az ENSZ június 20-án tartja a menekültek világnapját. Ebből az alkalomból az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának támogatásával június 17. és 21. között először rendezik meg a francia fővárosban a Refugee Food Festival elnevezésű rendezvénysorozatot, amelynek célja, hogy megváltoztassa a migránsokról kialakult képet – közölte a fesztivált szervező Food Sweet Food egyesület. 

„Megfeledkezünk arról, hogy ezek az emberek kompetensen, tudással, a kulturális örökségükkel érkeznek Franciaországba. Ezek között a konyhaművészet is szerepel és ennek előtérbe helyezésével segíteni lehet beilleszkedésüket a francia társadalomba” – hangsúlyozta Louis Martin, aki feleségével, Marine Mandrilával hívta életre a fesztivált. 

Hat háborús övezetből, Szíriából, Indonéziából, Iránból, Elefántcsontpartról, Csecsenföldről és Srí Lankáról származó, Franciaországban menekültstátussal rendelkező séf vesz részt az első fesztiválon, amelyet tíz párizsi étteremben rendeznek meg. Az egyik helyszín a Freegan Pony nevű házfoglaló étterem Párizs egyik északi kerületében, ahol a legnagyobb európai, a rungisi piacon megmaradt termékekből főznek, de szerepelnek a listán neves gasztronómiai éttermek is, mint például a L'Ami Jean vagy a Poulette. A L'Ami Jean sztárséfje, Stéphane Jégo például a hazájában jól ismert szíriai Mohamad El Khadyt hívta meg a konyhájába, ahol együtt fognak főzni. 

A fesztiválalapítók fejében azok után született meg a különleges fesztivál ötlete, hogy világ körüli útra indultak lakáséttermek felfedezésére. A féléves utazásról könyvet is írtak Very Food Trip címmel és televíziós sorozat is készült. A kezdeményezéssel kevéssé ismert konyhaművészetek európai bemutatása a céljuk azzal a nem titkolt szándékkal, hogy a menekülteket is ráébresszék arra, olyan értékes tudással rendelkeznek, amely segítheti őket a beilleszkedésben. 

„Rájöttünk arra, hogy a főzésnek mekkora összetartó ereje van olyan emberek között, akik nem ismerik egymást, és nem feltétlenül azonos kulturális közegből származnak” –mondta Louis Martin.

 

Összesen 12 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

ez nagyszerűűűű!!! végre valami ami megoldja a társadalmat szétfeszítő problémákat


pont telibeszarom a franciák halott ötleteit a "nemtudjukkik" integrációjára

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés