Kezdik érteni a furmintot Amerikában

2016. július 04. 19:39

Nagy sikert arattak a Furmint USA által egy san franciscói borversenyre benevezett borok: mindegyik éremmel térhetett haza. A tokaji Erzsébet Pince egyik borát a verseny egyik legjobbjának is megválasztották, de kiemelkedően szerepelt a mádi Holdvölgy és a csopaki St. Donát pincészet is.

2016. július 04. 19:39

Taroltak a magyar furmintok a legrangosabb amerikai borversenyen: a San Francisco International Wine Competition az Amerikai Egyesült Államok legnagyobb és egyben legbefolyásosabb borversenye. Az 1980-ban alapított, idén harminchatodik alkalommal megrendezett versenynek a Hotel Nikko volt a helyszíne, a borokat június 9. és 12. között bírálta a nemzetközi zsűri. A verseny sajtóközleménye szerint 4618 tételt neveztek, nagy mértékben nőtt a nemzetközi nevezések száma, Spanyolország, Olaszország és Magyarország produkálta a legnagyobb növekedést az elmúlt évekhez képest.

Az Erzsébet Pincéé az egyik legjobb

A magyar borok többségét a Furmint USA promóció nevezte be a versenyre, boraik 100 százalékát éremmel díjazta a zsűri, 3 dupla arannyal, 1 arannyal, 8 ezüsttel és 4 bronzzal büszkélkedhetnek, mint az a Mandiner.bornak küldött információjukból kiderül. A furmintok közül a legkiemelkedőbben a tokaji Erzsébet Pince 2012-es Zafír Dűlőválogatása szerepelt, ez a bor kategórián belüli Best minősítést kapott, mely nemzetközi 100 pontos bírálati rendszer szerint 95 pontnak felel meg. 

Egy aranyérem az SFIWC-n azonnal beemeli a bort nagyjából a top 10 százakékba, nyilatkozta Tim McDonald, a rendezvény vezető szakértője.

Következzen akkor a többi érem

Dupla aranyat két bor kapott, a Holdvölgy (Mád) Vision 2013 és a St. Donát (Csopak) Estate Furmint 2014. Aranyat a Barta Pince (Mád) Furmint Szamorodni 2012 kapott. Ezüstérmesek következő borok lettek: Majoros Pince (Tarcal) Deák Furmint 2013, St. Donát (Csopak) Márga Furmint 2013, Basilicus (Tokaj) Furmint-Hárslevelű 2012, Basilicus (Tokaj) Szamorodni 2012, Gróf Degenfeld (Tarcal) Furmint Off-Dry 2013, Gróf Degenfeld (Tarcal) Furmint Zomborka 2014, Erzsébet Pince (Tokaj) Estate Furmint 2012, Kvaszinger Pince (Olaszliszka) Estate Furmint 2013.

Bronzot kapott a Barta Pince (Mád) Öreg Király Furmint 2012, a Béres Szőlőbirtok (Erdőbénye) Estate Furmint 2014, a Béres Szőlőbirtok (Erdőbénye) Lőcse Furmint 2011 és a Holdvölgy (Mád) Hold and Holló 2012. A Furmint USA promóció borain kívül a Szent Tamás Pincészet 2015-ös Mád-furmintja kapott ezüstérmet a versenyen.

Kapcsolódó cikkek

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik