Meg kell térülnie a befektetéseknek

2016. július 12. 13:08

Jásdi István
Vinoport
Szakvéleményt kértek tőlem egy-két éve arról, menyibe kerül valójában 1 kiló olaszrizling szőlő. A válasszal nem jutottak messzire. Attól függ.

„Szakvéleményt kértek tőlem egy-két éve arról, menyibe kerül valójában 1 kiló olaszrizling szőlő. A válasszal nem jutottak messzire.

Attól függ.

Attól, hogy mi lesz belőle: kannás, palackos, szlovák pezsgő vagy hobbibor?

Attól is, hogy hol termett: hektáronként két-háromszázezer forintos homoki ültetvényen vagy húsz-harmincmilliós, különleges adottságú, nagy nevű dűlőben?

Attól, hogy mennyire gondosan művelték, százötven mázsát termett egy hektáron vagy hatvanat, érett, egészséges vagy éretlen, vékony savú, neadjisten fekete a lisztharmattól, lefolyik a fürt a poros szürkerothadástól?

Szóval kerülhet 250 forintba, nyolcvanba, vagy éppen nem is lehet eladni.

(...)

A szőlőárak ennek megfelelően szóródnak: 1,2 kiló pinot noir-ból lesz egy palack 0,75 literes Champagne Grand Cru. A benne feldolgozott szőlő kilója 6-7 euróba kerül. 1 kiló sangiovese 1 palack brunellohoz 2,85. 1 kiló merlot Svájcban a Genfi tó partján 8-10 svájci frank. Soaveben lehet szőlőt venni 0,35, a spanyolországi Valdepanosban 0,20 euróért.

Tavaly Eger környékén a kékfrankos 130, a blauburger 110, az olaszrizling 100 forint volt. Mi azért ennél, a legolcsóbb, 1,5 literes palackban árult borunkhoz vásároltért is 70%-kal többet fizettünk.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 1 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában